Food Forum - Kwiecień - Maj 2019 2(30)/2019

Poronienia z punktu widzenia lekarza i dietetyka - diagnoza, leczenie i dietoterapia; Nootropy - substancje potęgujące prace mózgu; Odchudzanie – wsparcie ze strony ziół i substancji pochodzenia naturalnego.

Strefa dietetyczna

NAJNOWSZE DONIESIENIA DIETETYCZNE

Wiadomości dietetyczne

DIAGNOZA LEKARSKA I DIETETYCZNA

Diagnoza lekarska - Poronienia nawykowe

Postępowanie żywieniowe przy poronieniach nawykowych

UKŁAD TRAWIENNY I PROBIOTYKOTERAPIA

Colostrum – panaceum odkrywane na nowo

Probiotykoterapia w okresie wiosennym u osób starszych

Biofilmy bakteryjne jako przyczyna chorób przewlekłych

SUPLEMENTY

Nootropy – substancje potęgujące pracę mózgu

Rola witaminy D w rozwoju chorób autoimmunologicznych zwłaszcza Hashimoto

Znaczenie kwasu alfa-liponowego w procesach neurodegeneracyjnych i chorobach metabolicznych

CIĄŻA I ZDROWY ROZWÓJ DZIECKA

Wpływ porodu na kształtowanie odporności dziecka oraz budowanie mikroflory jelitowej od pierwszych dni życia

Dieta matki karmiącej i suplementacja DHA podczas laktacji

Terapia zaparć u niemowląt i dzieci

Foliany zamiast kwasu foliowego dla kobiet planujących ciążę i w czasie ciąży

ZAPOBIEGANIE CHOROBOM

Leczenie farmakologiczne otyłości

Metylacja a homocysteina – kwestie praktyczne

Różne oblicza nadwrażliwości na zboża glutenowe

Strefa żywieniowa

FITOTERAPIA

Ashwagandha – naturalna moc w leczeniu Hashimoto

Odchudzanie – wsparcie ze strony ziół i substancji pochodzenia naturalnego

DIETY

Zastosowanie diety ketogenicznej w terapii pacjentów onkologicznych

Dieta w poszczególnych fazach cyklu menstruacyjnego

SPORT

Co warunkuje rozwój młodego sportowca

PSYCHODIETETYKA

Ortoreksja – prowadzenie pacjenta pod kątem dietetycznym

Jak konstruować pytania, dzięki którym lepiej poznasz potrzeby swoich pacjentów

ABC PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA

Pielęgnacja skóry naczyniowej i trądzikowej w połączeniu z dietą

Ocet jabłkowy – naturalne remedium na każde schorzenie?

Błonnik pokarmowy w żywieniu człowieka

Czym właściwie są dodatki do żywności?

W GABINECIE DIETETYKA

Co warto wiedzieć o suplementach diety w świetle prawa?

RECENZJE

Recenzja książki: Kompendium nietolerancji pokarmowej. Kiedy jedzenieNIE szkodzi – pod redakcją naukową Natalii Chromińskiej

ZDROWE PRZEPISY

Wegańskie łódeczki z cykorii nadziewane „mięsem”

POBIERZ DARMOWE MATERIAŁY

Kształtowanie kobiecej sylwetki – czy dieta ma płeć?
Format: pdf - 472 KB
Pobierz plik
Interpretacja wyników badań laboratoryjnych w praktyce dietetyka
Format: pdf - 793 KB
Pobierz plik
Diagnostyka zespołu jelita przesiąkliwego.
Format: pdf - 252 KB
Pobierz plik


Piszą dla nas:
Partnerzy:
Forum Media Polska
ul. Polska 13
60-595 Poznań