Ocet jabłkowy usprawnia regulację poziomu cukru we krwi i przyśpiesza odchudzanie

Żeby wyprodukować ocet jabłkowy trzeba przeprowadzić proces fermentacji w dwóch seriach. Najpierw bakterie i drożdże rozkładają cukry na alkohol. Następnie w długim i powolnym procesie bakterie octowe powodują utlenienie alkoholu, który zmienia się w kwas octowy.

Ocet jabłkowy ma cierpki smak, a na dnie naczynia może pozostawiać nieprzezroczystą substancję zwaną „matką”. Matka jest fermentującą częścią jabłka i jest bogata w enzymy. Najlepiej kupować niepasteryzowany ocet zawierający matkę.

Cukier pod kontrolą

Powszechnie spożywa się zalecaną dawkę octu jabłkowego w postaci sosu sałatkowego, można też wypić małą szklankę przed wysokokalorycznym posiłkiem, zwłaszcza bogatym w białko, jak np. wołowina, której czas trawienia jest dłuższy.

Naukowcy wierzą, że ocet jabłkowy ma właściwości antyglikemiczne i pełni zasadniczą rolę w regulacji poziomu cukru u chorych na cukrzycę typu 2, co wykazały liczne badania. Odnotowano 4-6% spadek poziomu glukozy na czczo u osób, które spożywały zaledwie 2 łyżki stołowe octu jabłkowego przed posiłkiem – w porównaniu do 3-6% spadku glukozy uzyskanego dzięki lekom. Inne badania wykazały, że u kobiet, których poranne posiłki zawierały ocet, nastąpił spadek stężenia glukozy we krwi o 55%.

Pomoc w odchudzaniu

Efekt antyglikemiczny można przypisać zahamowaniu syntezy węglowodanów, które nastąpiło w skutek wstrzymania działania enzymów odpowiedzialnych za wskaźnik stężenia glukozy i regulację apetytu.

Kwas octowy bierze udział w lipogenezie i syntezie kwasów tłuszczowych, co wiąże się z poprawą poziomu cholesterolu. Zwiększony przepływ krwi i działanie insuliny przekłada się na większą energię.

Wyraźny wpływ octu jabłkowego na utratę wagi zaobserwowano w grupie 155 Japończyków mających problem z otyłością. Spośród innych korzystnych dla zdrowia zmian dane pokazują znaczący spadek ilości tłuszczu trzewnego, wskaźnika BMI i poziomu triglicerydów. Możliwe jest, że utrata wagi nastąpiła wskutek szybszego wydalania kwasów żółciowych, spowodowanego spożywaniem octu jabłkowego.
pracowała: Aleksandra Żyła
ródło: ScienceNews.pl
 

AUTOR ARTYKUŁU

Redakcja Food Forum

Redakcja Food Forum
Forum Media

Kontakt z autorem:

Subskrybuj bezpłatny newsletter Food Forum

Co otrzymasz po podaniu adresu e-mail?

  • dostęp do wszystkich treści na stronie food-forum.pl,
  • cotygodniową porcję porad i inspiracji żywieniowych,
  • dodatkowe korzyści od Partnerów Magazynu „Food Forum”.

Dziękujemy za docenienie!

Administratorem Twoich danych osobowych jest Forum Media Polska spółka z o.o., ul. Polska 13, 60-595 Poznań (dalej: My). Będziemy przetwarzać powyższe dane w celach marketingowych. Przysługuje Ci prawo do cofnięcia zgody na komunikację z naszej strony w każdym czasie. Możesz to łatwo uczynić, dzwoniąc na 61 66 55 800 lub poprzez przesłanie maila na adres: bok@forum-media.pl.

Zgadzam się na kontakt ze strony wydawnictwa Forum Media Polska sp. z o.o. drogą elektroniczną i telefoniczną w celach marketingowych, w szczególności w celu przedstawiania sprofilowanej oferty produktów i usług wydawnictwa lub jego partnerów.

POBIERZ DARMOWE MATERIAŁY

Kształtowanie kobiecej sylwetki – czy dieta ma płeć?
Format: pdf - 472 KB
Pobierz plik
Interpretacja wyników badań laboratoryjnych w praktyce dietetyka
Format: pdf - 793 KB
Pobierz plik
Diagnostyka zespołu jelita przesiąkliwego.
Format: pdf - 252 KB
Pobierz plik


Piszą dla nas:
Partnerzy:
Forum Media Polska
ul. Polska 13
60-595 Poznań