Korzyści zdrowotne imbiru potwierdzone przez badania

Właściwości lecznicze imbiru zostały poznane już w starożytnej Grecji, wspominano o nich także w starożytnej literaturze europejskiej i azjatyckiej. Jednak to systemy lecznicze Chin i Indii nad wyraz czciły imbir, stosując go do leczenia zmęczenia, nudności i słabego krążenia.

Imbir jest najczęściej uprawianą rośliną na świecie, a jego korzyści zdrowotne potwierdza ogromna liczba badań. Podobnie jak w przypadku innych ziół, korzyści te wynikają ze związków bioaktywnych zawartych z roślinie. Imbir zawiera wysoką liczbę witamin i minerałów.

Badania nad imbirem

Imbir od wieków jest stosowany jako środek na problemy żołądkowe, w tym: zaparcia, wzdęcia, wrzody żołądka, zapalenie błony śluzowej żołądka, niestrawność, poranne mdłości i wiele innych dolegliwości żołądkowych.

Badanie opublikowane w European Journal of Gastroenterology and Hepatology pokazuje również, że imbir wpływa na układ mięśniowy brzucha, poprawiając w ten sposób trawienie.

Według przeglądu opublikowanego w Food&Function, imbir jest skuteczny w leczeniu chorób przewodu pokarmowego ze względu na wysokie stężenie przeciwutleniaczy, które posiadają zdolność usuwania wolnych rodników.

Gingerole

Przeciwzapalne właściwości imbiru wynikają z zawartych w imbirze bioaktywnych związków przeciwzapalnych zwanych gingerolami i shogaole. Substancje te są powodem, dzięki któremu osoby cierpiące na reumatoidalne zapalenie stawów lub chorobę zwyrodnieniową stawów, doświadczyły redukcji bólu i poprawy ruchowej.

Przykładowo, badania opublikowane w Journal of Natural Products stwierdzają, iż wyciągi z imbiru i pochodne gingerolu mogą zapobiegać zapaleniom stawów. Późniejsze badania, opublikowane w Phytotherapy Research, opisują łagodzące ból neuropatyczny u szczurów właściwości imbiru.

Wzmocnienie układu odpornościowego

Imbir poprzez swoje właściwości wzmaga proces pocenia, który jest odpowiedzialny również za detoksykację organizmu. Niemieccy naukowcy niedawno odkryli, że pot zawiera w sobie naturalny antybiotyk o nazwie dermcidin, który zapobiega infekcjom bakteryjnym, grzybicznym i wirusowym. Z racji tego, jedzenie imbiru może zwiększyć odporność naszego organizmu i uchronić nas od infekcji.

Naturalny afrodyzjak i lek przeciwdepresyjny

Według badań opublikowanych w African Journal of Biomedical Research ekstrakty imbiru mają pozytywny wpływ na funkcje rozrodcze samców szczurów, ze względu na silne właściwości przeciwutleniające i androgenne. Już starożytna medycyna chińska i indyjska wspomina o afrodyzjakalnych właściwościach imbiru. Ponadto, wcześniej wspomniane gingerole posiadają właściwości uspokajające i poprawiające kiepski nastrój.
leksandra Duda
źródło: ScienceNews.pl
 

AUTOR ARTYKUŁU

Redakcja Food Forum

Redakcja Food Forum
Forum Media

Kontakt z autorem:

Subskrybuj bezpłatny newsletter Food Forum

Co otrzymasz po podaniu adresu e-mail?

  • dostęp do wszystkich treści na stronie food-forum.pl,
  • cotygodniową porcję porad i inspiracji żywieniowych,
  • dodatkowe korzyści od Partnerów Magazynu „Food Forum”.

Dziękujemy za docenienie!

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych więcej...przez firmę FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu, ul. Polska 13 w celach marketingowych, w szczególności na otrzymywanie informacji handlowych pochodzących od FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o. oraz jego kontrahentów drogą elektroniczną na adres e-mail podany w formularzu zgłoszeniowym.

POBIERZ DARMOWE MATERIAŁY

Kształtowanie kobiecej sylwetki – czy dieta ma płeć?
Format: pdf - 472 KB
Pobierz plik
Interpretacja wyników badań laboratoryjnych w praktyce dietetyka
Format: pdf - 793 KB
Pobierz plik
Diagnostyka zespołu jelita przesiąkliwego.
Format: pdf - 252 KB
Pobierz plik


Piszą dla nas:
Partnerzy:
Forum Media Polska
ul. Polska 13
60-595 Poznań