Zupa z pieczarek z pulpecikami z mielonego kurczaka i soczewicy oraz tartymi kluseczkami

Informacje prasowe 07.06.2019

Klasyczne, krem, czy z dużą ilością dodatków. Pomysłów na zupy nie brakuje. Wystarczy odrobina wyobraźni i odpowiednio skomponowane składniki, a możemy stworzyć nie tylko smaczne, ale pożywne danie, które dostarczy niezbędnych wartości odżywczych i z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad.

 

 

Odpowiednio skomponowana zupa, może stanowić pełnowartościowe danie

Fot. VOG Polska  Sp. z o.o.

 

 

Składniki 4-6 porcji):

  • 1 kg pieczarek
  • 1 puszka soczewicy Happy Frucht
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła
  • wywar z warzyw lub z warzyw i mięsa, np. kurczaka (ok. 2,5 litra)
  • 500 g mięsa mielonego z kurczaka
  • 1 jajko M
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • olej Rapso
  • świeży tymianek lub cząber
  • sól, pieprz

Składniki kluseczki:

  • ok. 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko M
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli

 

Wykonanie zupy:

 

1.            Ugotuj bulion (warzywny lub z mięsem).

2.            Pieczarki oczyść lub obierz, pokrój w plasterki.

3.            Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

4.            Rozgrzej na dużej patelni 2 łyżki oleju Rapso.

5.            Przełóż na patelnię cebulę i zeszklij ją. Dodaj pieczarki oraz szczyptę soli, wymieszaj. Duś, aż pieczarki osiągną lekko brązowy kolor.

6.            Dodaj do wywaru soczewicę oraz grzyby i gotuj kilka minut, następnie dopraw do smaku

Wykonanie pulpecików:

 

1.            Mięso przełóż do miski i dodaj do niego jajko, paprykę w proszku (ostrą i słodką), ok. 1 łyżeczki soli, starty czosnek oraz otręby.

3.            Całość wymieszaj i odstaw na 15 minut, aby otręby napęczniały.

4.            Po tym czasie uformuj małe pulpeciki i smaż je ze wszystkich stron na oleju Rapso, na średnim ogniu.

5.            Serwuj tak jak na zdjęciu, czyli nadziane na wykałaczkę, lub po prostu włożone do talerza wraz z zupą.

Wykonanie kluseczek:

 

1.            Wymieszaj wszystkie składniki podane w przepisie na kluseczki. Uzyskane w ten sposób ciasto musi być bardzo twarde. Jego konsystencję regulujemy dosypując mąki.

3.            Uformuj kulę i zetrzyj ją na tarce z dużymi oczkami.

4.            Kluseczki przesyp na stolnicy mąką i pozostaw do podeschnięcia.

5.            Gotuj we wrzątku 2–3 minuty i podawaj wraz z zupą i ziołami.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

VOG Polska Sp. z o.o.

ul. Przemysłowa 8

96-100 Skierniewice

www.vog.pl

Subskrybuj bezpłatny newsletter Food Forum

Co otrzymasz po podaniu adresu e-mail?

  • dostęp do wszystkich treści na stronie food-forum.pl,
  • cotygodniową porcję porad i inspiracji żywieniowych,
  • dodatkowe korzyści od Partnerów Magazynu „Food Forum”.

Dziękujemy za docenienie!

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych więcej...przez firmę FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu, ul. Polska 13 w celach marketingowych, w szczególności na otrzymywanie informacji handlowych pochodzących od FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o. oraz jego kontrahentów drogą elektroniczną na adres e-mail podany w formularzu zgłoszeniowym.

POBIERZ DARMOWE MATERIAŁY

Kształtowanie kobiecej sylwetki – czy dieta ma płeć?
Format: pdf - 472 KB
Pobierz plik
Interpretacja wyników badań laboratoryjnych w praktyce dietetyka
Format: pdf - 793 KB
Pobierz plik
Diagnostyka zespołu jelita przesiąkliwego.
Format: pdf - 252 KB
Pobierz plik


Piszą dla nas:
Partnerzy:
Forum Media Polska
ul. Polska 13
60-595 Poznań