NOWE bezgluteNOWE produkty Jawo

Informacje prasowe 12.04.2019

Gotowanie w domu – zdrowo, naturalnie i pysznie jest łatwiejsze, kiedy można sięgnąć po wsparcie. Tym wsparciem od lat w wielu domach są produkty mrożone Jawo. Teraz mogą z nich korzystać również osoby chore na celiakię i na diecie bezglutenowej, bo częstochowska marka, jako pierwszy w Polsce producent mącznych mrożonek, powiększyła właśnie swoją ofertę o linię bezglutenową.

Na linię bezglutenową składają się pyzy z mięsem, pyzy ziemniaczane, kartacze z mięsem, kluski śląskie z dziurką i kluski śląskie z mięsem. Każdy z produktów jest certyfikowany przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, a na opakowaniach znajduje się znak „Przekreślonego kłosa”.

Zdajemy sobie sprawę, że konieczność stosowania diety bezglutenowej przez całe życie jest dla osób chorych na celiakię i nietolerujących glutenu, a także dla ich rodzin ogromnym wyzwaniem – mówi Magda Parkitna, Specjalistka ds. marketingu i PR w Jawo. Jawo kieruje swoją ofertę do wszystkich tych grup konsumentów, dbając o to, by produkty bezglutenowe były łatwo dostępne i smakowały identycznie jak warianty klasyczne, w których użyta jest mąka pszenna – dodaje.

NOWOCZESNA HALA PRODUKCYJNA

Aby uruchomić produkcję wyrobów bezglutenowych, firma Jawo musiała rozbudować zakład produkcyjny. W Częstochowie stworzono dodatkową halę o powierzchni ok. 1000 mkw., w której powstają tylko produkty bezglutenowe. Inwestycja ta jest współfinansowana z funduszy Unii Europejskiej w ramach programu PROW 2014-2020.

W tej części zakładu pracuje kadra przydzielona tylko do produkcji bezglutenowej. Pracownicy przechodzą szereg cyklicznych szkoleń mających na celu utrzymywanie najwyższych standardów pracy w warunkach ochronnych.

Firma wyposażyła nową halę w nowoczesną śluzę, która ogranicza możliwość skażenia krzyżowego glutenem podczas przemieszczania się pracowników pomiędzy obiektami. Zakład produkcyjny przeszedł także audyt zgodny ze standardem AOECS – Europejskiego Zrzeszenia Stowarzyszeń Osób z Celiakią, który potwierdza, że produkty są całkowicie bezpieczne dla zdrowia chorych na celiakię i nietolerujących glutenu. Co ważne, aby spełnić restrykcyjne standardy AOECS, produkty bezglutenowe są regularnie badane na obecność glutenu i poddawane kontrolnym testom błyskawicznym.  

SKŁAD PRODUKTÓW BEZGLUTENOWYCH JAWO

KLUSKI ŚLĄSKIE Z DZIURKĄ

Skład: ziemniaki 67%, skrobia ziemniaczana, pasteryzowane jaja płynne, płatki ziemniaczane 3%, woda, skrobia modyfikowana.

           

KLUSKI ŚLĄSKIE Z MIĘSEM

Skład: ziemniaki 57%, skrobia ziemniaczana, mięso wieprzowe 9,2%, mięso wołowe 4,6%, pasteryzowane jaja płynne , białko sojowe, cebula, przyprawy (zawierają gorczycę), sól, błonnik pszenny bezglutenowy, skrobia modyfikowana, olej rzepakowy, suszone warzywa (marchew, pietruszka, por, cebula), cukier, ekstrakt drożdżowy, mąka ryżowa.

KARTACZE Z MIĘSEM

Skład: woda, grysik ziemniaczany 18%, skrobia ziemniaczana, mięso wołowe 8,5%, mięso wieprzowe 4,2%, białko sojowe, cebula, przyprawy (zawierają gorczycę), sól, olej rzepakowy, suszone warzywa (marchew, pietruszka, por, cebula), cukier, ekstrakt drożdżowy, mąka ryżowa.

PYZY Z MIĘSEM

Skład: woda, grysik ziemniaczany 18%, skrobia ziemniaczana, mięso wieprzowe 9,2%, mięso wołowe 4,6%, białko sojowe, cebula, przyprawy (zawierają gorczycę), sól, błonnik pszenny bezglutenowy, olej rzepakowy, suszone warzywa (marchew, pietruszka, por, cebula), cukier, ekstrakt drożdżowy, mąka ryżowa.

PYZY ZIEMNIACZANE

Skład: woda, grysik ziemniaczany 23%, skrobia ziemniaczana, sól, mąka ryżowa.

O JAWO

Od 27 lat firma Jawo zajmuje się produkcją mrożonek na bazie mąki i ziemniaków, bez sztucznych konserwantów czy polepszaczy smaku. W ofercie znajdują się pierogi wytrawne, pierogi słodkie, produkty z ziemniaków, takie jak gnocchi, kluski, pyzy czy kopytka, a także uszka, naleśniki i krokiety. Część produktów jest wykonywana ręcznie.

Produkty marki były wielokrotnie nagradzane znakiem „Poznaj Dobrą Żywność” oraz wyróżniane w plebiscycie Najlepszy Produkt Roku – Wybór Konsumentów.

Siedziba firmy znajduje się w Częstochowie.

Po więcej informacji zapraszamy na stronę www.jawo.pl oraz www.jawolewdomu.pl.

Subskrybuj bezpłatny newsletter Food Forum

Co otrzymasz po podaniu adresu e-mail?

  • dostęp do wszystkich treści na stronie food-forum.pl,
  • cotygodniową porcję porad i inspiracji żywieniowych,
  • dodatkowe korzyści od Partnerów Magazynu „Food Forum”.

Dziękujemy za docenienie!

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych więcej...przez firmę FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu, ul. Polska 13 w celach marketingowych, w szczególności na otrzymywanie informacji handlowych pochodzących od FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o. oraz jego kontrahentów drogą elektroniczną na adres e-mail podany w formularzu zgłoszeniowym.

POBIERZ DARMOWE MATERIAŁY

Kształtowanie kobiecej sylwetki – czy dieta ma płeć?
Format: pdf - 472 KB
Pobierz plik
Interpretacja wyników badań laboratoryjnych w praktyce dietetyka
Format: pdf - 793 KB
Pobierz plik
Diagnostyka zespołu jelita przesiąkliwego.
Format: pdf - 252 KB
Pobierz plik


Piszą dla nas:
Partnerzy:
Forum Media Polska
ul. Polska 13
60-595 Poznań