Wybitni szefowie kuchni zainaugurowali cykl charytatywnych kolacji wegańskich

Informacje prasowe 15.03.2019

11 marca w warszawskim Food Lab Studio odbyła się inauguracja projektu “Chefs For Change”, w ramach którego jedni z najlepszych polskich szefów kuchni zorganizują we współpracy z ekspertami kampanii RoślinnieJemy, Fundacji Szkoła na Widelcu oraz marki Tefal cykl w pełni roślinnych kolacji. Dochód zostanie przeznaczony na działalność Stowarzyszenia Otwarte Klatki, walczącego o prawa zwierząt hodowlanych.

Inauguracyjna kolacja dla 60 gości przygotowana została przez ambasadorów kampanii RoślinnieJemy: Grzegorza Łapanowskiego, Marcina Popielarza, Marię Przybyszewską i Tomasza Olewskiego. Pomagali im uczestnicy programu MasterChef Junior, a wydarzenie poprzedzały warsztaty kuchni roślinnej.

Warzywa są kolorowe, piękne, chrupkie i dają ogromne możliwości. Chcę uczyć ludzi, jak wybierać i przygotowywać rośliny, aby chętnie i często po nie sięgali – mówi Grzegorz Łapanowski, ambasador projektu i założyciel Fundacji Szkoła Na Widelcu – Prawdziwym wyzwaniem powinno też być dla nas to, jak współgrać ze środowiskiem naturalnym i przestać je tak bardzo niszczyć. Jedzenie może być dobre zarówno dla nas, jak i dla naszej planety - taka właśnie jest roślinna kuchnia. Czuję, że my - ludzie, którzy na co dzień zajmują się zawodowo jedzeniem - możemy w jakiejś mierze przyczynić się do tego, żeby wiedza i świadomość ludzi na ten temat była większa – dodaje.

W poniedziałkowym menu pojawiły się m.in. kolorowe buraki z powidłami śliwkowymi, balsamico, musztardowcem i orzechami laskowymi, karczoch z tapioką w mleku ryżowym z fermentowanym zielonym orzechem włoskim oraz kalarepa w imbirowym syropie z groszkiem wasabi, czarną soczewicą i słodkim ziemniakiem. Na deser podano wegańską bezę z lodami migdałowymi i cytrusami.

Marcin Popielarz, Chef Patron Restauracji Biały Królik i zwycięzca Plebiscytu S.Pellegrino Young Chef na najlepszego młodego szefa kuchni Europy Środkowo-Wschodniej, tłumaczy: lubię niszowe projekty, a w tym przypadku w pełni podpisuję się swoim nazwiskiem pod wszystkimi postulatami tej inicjatywy. Być może nigdy nie będę gotował wyłącznie kuchni wegańskiej, ale bardzo inspiruje mnie ten trend. Odpowiedzialność w odżywianiu się i gotowaniu, a także skrupulatny wybór produktów to jedna z idei fine diningu.

Zainteresowane osoby mogą wziąć udział w jednej z trzech zaplanowanych w tym roku kolacji “Chefs For Change”: w Gdyni (10 maja), Poznaniu (14 czerwca) i Warszawie (2 października). Dochód ze sprzedaży biletów wesprze działania Stowarzyszenia Otwarte Klatki - jednej z 12 najbardziej efektywnych organizacji prozwierzęcych na świecie.

Więcej informacji oraz link do zakupu biletów znaleźć można na stronie internetowej projektu.

 

Kontakt dla mediów:

Anna Iżyńska

694 335 195

media@otwarteklatki.pl

Subskrybuj bezpłatny newsletter Food Forum

Co otrzymasz po podaniu adresu e-mail?

  • dostęp do wszystkich treści na stronie food-forum.pl,
  • cotygodniową porcję porad i inspiracji żywieniowych,
  • dodatkowe korzyści od Partnerów Magazynu „Food Forum”.

Dziękujemy za docenienie!

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych więcej...przez firmę FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu, ul. Polska 13 w celach marketingowych, w szczególności na otrzymywanie informacji handlowych pochodzących od FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o. oraz jego kontrahentów drogą elektroniczną na adres e-mail podany w formularzu zgłoszeniowym.

POBIERZ DARMOWE MATERIAŁY

Kształtowanie kobiecej sylwetki – czy dieta ma płeć?
Format: pdf - 472 KB
Pobierz plik
Interpretacja wyników badań laboratoryjnych w praktyce dietetyka
Format: pdf - 793 KB
Pobierz plik
Diagnostyka zespołu jelita przesiąkliwego.
Format: pdf - 252 KB
Pobierz plik


Piszą dla nas:
Partnerzy:
Forum Media Polska
ul. Polska 13
60-595 Poznań