Pesto – sos nie tylko do makaronu

Informacje prasowe 14.03.2019

Kiedy myślimy o włoskiej kuchni pierwsze skojarzenia jakie przychodzą nam do głowy to przede wszystkim pizza i wszelkiego rodzaju pasty. Kuchnia tego słonecznego kraju jest jedną z najbardziej znanych i cenionych kuchni współczesnego świata, a każdy jej region ma swoją słynną potrawę lub produkt. Neapol słynie z pizzy, Bolonia ze spaghetti alla bolognese, Sycylia z pysznej caponaty, Puglia z sera burrata, natomiast królową w kuchni regionu Calabria jest papryczka peperonchino. A skąd pochodzi słynne pesto?

Pesto alla Genovese to sos wywodzący się z Genui w regionie Liguria. Swą piękną zieloną barwę zawdzięcza głównemu składnikowi – bazylii. W oryginalnym składzie znajdziemy dodatkowo garść prostych lecz pysznych składników, bogatych w cenne witaminy i minerały: orzeszki pinii, czosnek, parmezan, oliwę z oliwek i gruboziarnistą sól.

Nazwa „pesto” pochodzi od słowa „pestare”, czyli tłuc, deptać, a sposób jego przygotowania znany jest już od setek lat i nie jest niczym trudnym. Najważniejsze by składniki użyte do jego produkcji były najlepszej jakości. Zgodnie z tradycją, wszystkie te produkty wystarczy ręcznie utrzeć w moździerzu. Na szczęście dla osób zabieganych, które nie mają czasu gotować, Barilla przygotowała w swojej ofercie doskonałą alternatywę, aż 4 rodzaje sosów: Pesto alla Genovese, Pesto Calabrese, Pesto Rosso oraz Pesto Pomodoro Secchi.

A skoro już wiemy, skąd pesto pochodzi i jak dobre jest dla zdrowia, to jak przygotować potrawę z jego użyciem? Pierwsza z pewnością będzie taka, by wykorzystać je w połączeniu z makaronem. Jest to rzeczywiście doskonała opcja na szybkie i smaczne danie. Warto jednak pamiętać, ze pesto można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Świetnie sprawdzi się na kanapkach, w sałatkach, podawane z różnego rodzaju mięsami, serami, pizzą a nawet rybą. Sprawdźcie sami – poniżej przepis na pieczonego dorsza z Barilla Pesto Rosso i warzywami śródziemnomorskimi.

Pieczony dorsz z Pesto Rosso i warzywami śródziemnomorskimi

                                         

Składniki (dla 4 osób)

  • 4 filety z dorsza po ok. 180 g każdy
  • 1 słoik Barilla Pesto Rosso
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ żółtej papryki
  • 1 mała cukinia
  • ½ bakłażana
  • 16 pomidorków koktajlowych
  • 50 g czarnych oliwek
  • 4 liście laurowe
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 1 czerwona cebula
  • 2 zielone cebulki
  • 1 cytryna
  • oliwa z oliwek
  • sól morska, świeży pieprz

Czas na przygotowanie ok. 50 minut

Paprykę, cukinię i bakłażana pokroić w cienkie plastry.  Czerwoną cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w ósemki.  Zielone cebulki pokroić w krążki. 

Z 2 kawałków folii aluminiowej jeden nad drugim uformować małe zamykane miseczki. Do każdej z miseczek nałożyć 1 łyżkę stołową Barilla Pesto Rosso. 1 filet z dorsza włożyć do miseczki i posmarować pesto.  Dodać warzywa, pomidory, oliwki, 1 liść laurowy i kawałki rozmarynu. Cytrynę obrać, pokroić w plastry i położyć na filety dodając nieco otartej skórki.  Skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem.

Miseczki zamknąć od góry, ułożyć na brzegu rusztu do grillowania i dogotowywać w średniej temperaturze przez 12-15 minut. Serwować według upodobania z ciabattą lub grillowanymi ziemniakami.

Smacznego!

                 

***

Barilla to włoski producent najwyższej jakości makaronów i sosów dystrybuowanych na terenie całego świata od ponad 140 lat. W Polsce dostępne są makarony w wersji klasycznej, takie jak na przykład: Farfalle, Penne Rigate, Fusilli, Spaghetti, po bardziej wyszukane z linii Collezione: Castellane, Orecchiette, Casarecce, Tagliatelle, Pappardelle czy Lasagne. Oprócz odmian klasycznych, Barilla stworzyła również makarony pełnoziarniste. Aby skomponować idealne dania, Barilla oferuje wiele rodzajów sosów i pesto, od znanych i popularnych, jak na przykład Bolognese, Arrabbiata czy Pesto alla Genovese, po bardziej unikalne receptury, takie jak Pecorino i Ricotta.

Więcej informacji na:                                             Kontakt dla mediów:

www.barilla.pl                                                             Pegasus PR

www.barillacfn.com                                                   Izabela Krzystyniak

www.barillagroup.com                                             + 48 609 68 37 87

www.academiabarilla.com                                       i.krzystyniak@pegasus.pl

Subskrybuj bezpłatny newsletter Food Forum

Co otrzymasz po podaniu adresu e-mail?

  • dostęp do wszystkich treści na stronie food-forum.pl,
  • cotygodniową porcję porad i inspiracji żywieniowych,
  • dodatkowe korzyści od Partnerów Magazynu „Food Forum”.

Dziękujemy za docenienie!

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych więcej...przez firmę FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu, ul. Polska 13 w celach marketingowych, w szczególności na otrzymywanie informacji handlowych pochodzących od FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o. oraz jego kontrahentów drogą elektroniczną na adres e-mail podany w formularzu zgłoszeniowym.

POBIERZ DARMOWE MATERIAŁY

Kształtowanie kobiecej sylwetki – czy dieta ma płeć?
Format: pdf - 472 KB
Pobierz plik
Interpretacja wyników badań laboratoryjnych w praktyce dietetyka
Format: pdf - 793 KB
Pobierz plik
Diagnostyka zespołu jelita przesiąkliwego.
Format: pdf - 252 KB
Pobierz plik


Piszą dla nas:
Partnerzy:
Forum Media Polska
ul. Polska 13
60-595 Poznań