Makaron na miarę mistrza

Informacje prasowe 18.09.2018

Prawdziwa gratka dla miłośników makaronu. Przepis, który zapewnił kucharzowi z Lublina kwalifikację na Pasta World Championship.

Danie Pawła Gałeckiego jest finezyjną kompozycją letnich aromatów i różnorodnych, delikatnych tekstur. Owszem, przygotowanie potrawy wymaga nieco wprawy, ale efekt końcowy jest niesamowity!

Na zdjęciu: Paweł Gałecki

„Bite of summer”, bo tak nazywa się danie, które zostanie przygotowane przez polskiego szefa kuchni podczas Pasta World Championship, to połączenie świeżego letniego ogórka, włoskiej burraty, pesto, parmezanu i bazylii. Nie zabraknie w nim oczywiście makaronu BavetteBarilla.

 

Czy danie przygotowane z tak prostego składnika jak makaron można określić mianem fine dining? Oczywiście! Szczególnie gdy włoską pastę na warsztat biorą najlepsi kucharze z całego świata. Tak właśnie się stanie na międzynarodowym konkursie kulinarnym, Pasta World Championship w Mediolanie już w październiku.

Do tegorocznej edycji konkursu  zakwalifikowało się 18 kucharzy z całego świata. Wśród nich znalazł się Polak Paweł Gałecki, na co dzień pracujący w restauracji Piano w Lublinie. Jego autorski przepis na danie z makaronu BavetteBarilla zapewnił mu możliwość uczestniczenia w światowej rangi turnieju kucharskim.

Makaron jest wyjątkowo wdzięcznym produktem. Daje niemal nieograniczone możliwości zastosowania w kuchni. A ja lubię czasem puścić wodze fantazji i poeksperymentować. -  mówi Paweł Gałecki.  Przepis miał być odzwierciedleniem hasła EatPositive, które towarzyszy konkursowi. Zadaniem było pokazanie radości gotowania i tworzenia nowych kompozycji. Przy moim przepisie zabawy nie zabrakło, co też dostrzegli jurorzy kwalifikując mnie do Pasta World Championship.

Bite of summer

BarillaBavette z pesto, burratą bazyliową, pianą ziemniaczaną z parmezanem i ogórkiem marynowanym w bazylii i mięcie.

 

Składniki:

  • makaron Barilla Bavette

 

Pesto:

  • oliwa z oliwek 200 ml
  • pistacje 100 g
  • parmezan 100 g
  • bazylia 20 g
  • natka pietruszki 20 g
  • czosnek 5 g
  • sok z cytryny 10 ml
  • sól, pieprz

 

Burrata:

 

Nadzienie:

  • mozzarella 130 g
  • mleko 90 g
  • śmietana 30% 20 g
  • bazylia 10 g
  • sól

 

Do nadziewania:

  • Mozzarella 200 g

 

Ziemniak z parmezanem:

  • ziemniak 150 g
  • mleko 100 g
  • parmezan 40 g
  • żółtko 1 szt

 

Marynowany ogórek

  • ogórek zielony 150 g
  • oliwa 10 ml
  • sok z cytryny 2 g
  • cukier 2 g
  • bazylia 2 g
  • mięta 2 g
  • dekoracja: małe listki bazylii

 

Sposób przygotowania:

  • makaron BarillaBavette ugotujal dente w osolonej wodzie.

 

Pesto:

  • Upraż pistacje.
  • Parmezan zetrzyj na tarce.
  • Zblenduj wszystkie składniki pesto razem.

 

Burrata:

  • Nadzienie zblenduj na gładką masę, przelej do syfonu i odłóż.
  • Pozostałą mozzarellę podziel na porcje ok 30 g i włóż do gorącej wody. Poczekaj aż zmięknie, i nałóż na końcówkę syfonu. Nadziewaj formując „baloniki”. Gotowe kulki odstaw do kąpieli wodnej.

 

Ziemniak z parmezanem:

  • Ugotuj ziemniaki do miękkości, odcedź i  zblenduj z mlekiem.
  • Dodaj parmezan i żółtko a następnie przelej do syfonu i odstaw do cieplej wody.

 

Ogórek marynowany:

  • Pokrój ogórka w kostkę.
  • Dodaj sok z cytryny, cukier, bazylię i miętę.
  • Przełóż do worka vacuum i skompresuj.

 

Aranżacja:

  • Wyciśnij z syfonu pianę z ziemniaka na talerz.
  • Makaron wymieszaj z pesto i ułóż na talerzu formując gniazdo.
  • Na gniazdo ułóż kulkę burraty.
  •  Całość posyp kompresowanym ogórkiem.
  • Na koniec udekoruj małymi listkami bazylii.

 

Smacznego!

Barilla to włoski producent najwyższej jakości makaronów i sosów dystrybuowanych na terenie całego świata od ponad 140 lat. W Polsce dostępne są makarony w wersji klasycznej, takie jak na przykład: Farfalle, Penne Rigate, Fusilli, Spaghetti, po bardziej wyszukane z linii Collezione: Castellane, Orecchiette, Casarecce, Tagliatelle, Pappardelle czy Lasagne. Oprócz odmian klasycznych, Barilla stworzyła również makarony pełnoziarniste. Aby skomponować idealne dania, Barilla oferuje wiele rodzajów sosów i pesto, od znanych i popularnych, jak na przykład Bolognese, Arrabbiata czy Pesto alla Genovese, po bardziej unikalne receptury, takie jak Pecorino i Ricotta.

 

Więcej informacji na:                                                                        Kontakt dla mediów:

www.barilla.pl:                                                                                   Pegasus PR                                                                               

www.barillacfn.com                                                                          Karolina Dmochowska

www.barillagroup.com                                                                      +48 609 683 787

www.academiabarilla.com                                                               k.dmochowskawska@pegasus.pl

 

Subskrybuj bezpłatny newsletter Food Forum

Co otrzymasz po podaniu adresu e-mail?

  • dostęp do wszystkich treści na stronie food-forum.pl,
  • cotygodniową porcję porad i inspiracji żywieniowych,
  • dodatkowe korzyści od Partnerów Magazynu „Food Forum”.

Dziękujemy za docenienie!

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych więcej...przez firmę FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu, ul. Polska 13 w celach marketingowych, w szczególności na otrzymywanie informacji handlowych pochodzących od FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o. oraz jego kontrahentów drogą elektroniczną na adres e-mail podany w formularzu zgłoszeniowym.

POBIERZ DARMOWE MATERIAŁY

Kształtowanie kobiecej sylwetki – czy dieta ma płeć?
Format: pdf - 472 KB
Pobierz plik
Interpretacja wyników badań laboratoryjnych w praktyce dietetyka
Format: pdf - 793 KB
Pobierz plik
Diagnostyka zespołu jelita przesiąkliwego.
Format: pdf - 252 KB
Pobierz plik


Piszą dla nas:
Partnerzy:
Forum Media Polska
ul. Polska 13
60-595 Poznań