Smacznie i bez glutenu

Informacje prasowe 04.07.2018

Dieta bezglutenowa wielu osobom kojarzy się z mało urozmaiconymi daniami i żmudnymi poszukiwaniami odpowiednich produktów. Na szczęście na rynku można znaleźć coraz więcej artykułów spożywczych, których skład jest bezpieczny dla osób z nietolerancją glutenu.

Gluten to nic innego jak rodzaj białka zawartego w nasionach niektórych zbóż, takich jak np. pszenica, żyto czy jęczmień. To właśnie dzięki niemu ciasto staje się elastyczne a wypieki są pulchne i dłużej zachowują świeżość.

Wbrew pozorom, gluten znajdziemy nie tylko w wyrobach mącznych. Osoby ściśle przestrzegające diety bezglutenowej powinny bardzo dokładnie sprawdzać również inne produkty spożywcze m.in. wędliny, serki i jogurty czy gotowe zupy. Aby mieć pewność co do braku glutenu, warto sięgać po produkty oznaczone znakiem przekreślonego kłosa.

Wydawać by się mogło, że gluten jest niemal wszechobecny i konieczna jest rezygnacja z wielu ulubionych dań. Na szczęście coraz więcej producentów żywności odpowiedziało na potrzeby „bezglutenowców”.Przekreślony kłos nie musi się już kojarzyć z gorszymi walorami smakowymi. Mimo diety bezglutenowej można w pełni cieszyć się rozmaitymi daniami, w tym także makaronowymi.

Bezglutenowe makarony Barilla Penne Rigate i Spaghetti są równie sprężyste i smaczne jak tradycyjne makarony pszenne. Przygotowane są z unikalnej mieszanki żółtej i białej kukurydzy oraz ryżu. Dzięki uważnie dobranym składnikom, możemy ugotować makaron al dente bez obawy, że straci on swoją konsystencję.

Aby nie być gołosłownym zapraszamy do wypróbowania dań proponowanych przez Barilla. Prawdziwa włoska uczta… bezglutenowa.

Bezglutenowe Spaghetti Barilla z warzywami i brązową soczewicą

Składniki:

150 g Spaghetti n.5 Barilla Bezglutenowe

  • 80 g brązowej soczewicy
  • 250 g pieczarek
  • 1 marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego z liśćmi
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • natka pietruszki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • szczypta chili
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  • Spaghetti n.5 Barilla Bezglutenowe ugotuj al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
  • Soczewicę ugotuj w lekko osolonej wodzie.
  • Na patelni rozpuść masło i podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz posiekany czosnek.
  • Pokrój w drobną kostkę seler naciowy, marchewkę oraz pieczarki i dołóż je do cebuli i czosnku. Duś do miękkości.
  • Do duszonych warzyw dodaj ugotowaną soczewicę.
  • Na koniec do warzyw dołóż ugotowany makaron Spaghetti n.5 Barilla Bezglutenowe i delikatnie wszystko razem wymieszaj.
  • Przed podaniem posyp danie drobno posiekaną natką pietruszki.

Smacznego

Subskrybuj bezpłatny newsletter Food Forum

Co otrzymasz po podaniu adresu e-mail?

  • dostęp do wszystkich treści na stronie food-forum.pl,
  • cotygodniową porcję porad i inspiracji żywieniowych,
  • dodatkowe korzyści od Partnerów Magazynu „Food Forum”.

Dziękujemy za docenienie!

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych więcej...przez firmę FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu, ul. Polska 13 w celach marketingowych, w szczególności na otrzymywanie informacji handlowych pochodzących od FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o. oraz jego kontrahentów drogą elektroniczną na adres e-mail podany w formularzu zgłoszeniowym.

POBIERZ DARMOWE MATERIAŁY

Kształtowanie kobiecej sylwetki – czy dieta ma płeć?
Format: pdf - 472 KB
Pobierz plik
Interpretacja wyników badań laboratoryjnych w praktyce dietetyka
Format: pdf - 793 KB
Pobierz plik
Diagnostyka zespołu jelita przesiąkliwego.
Format: pdf - 252 KB
Pobierz plik


Piszą dla nas:
Partnerzy:
Forum Media Polska
ul. Polska 13
60-595 Poznań