WYJĄTKOWE WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE STRUSINY

Informacje prasowe 10.05.2018

Strusina jest uznawana za rewolucję dietetyczną XXI wieku. Lekkie, o niskiej zawartości tłuszczów, za to bogate w cenne składniki odżywcze.

Strusina uznawana jest za bardzo nowoczesny produkt o wyjątkowych właściwościach odżywczych.

Mięso strusia jest polecane dla osób z obniżoną odpornością, osobom starszym i w podeszłym wieku, sportowcom oraz kobietom ciężarnym i karmiącym piersią. 

W porównaniu do mięsa kurczaka, surowa strusina zawiera aż o 0,9 % mniej tłuszczu oraz jest bogatym źródłem wielonasyconych kwasów tłuszczowych, których zawartość wynosi aż 35%.

Warto podkreślić, iż ten rodzaj mięsa zawiera potężną dawkę kwasów omega 3. Strusina posiada także działanie antyrakowe. Chroni przed chorobami serca, cukrzycą oraz miażdżycą. Te właściwości zawdzięcza bardzo korzystnej proporcji kwasów omega 6 względem omega 3 (4:1). Dzięki dużej zawartości kwasu arachidowego obniża także ryzyko wystąpienia alergii i chorób autoimmunologicznych w okresie połogu i niemowlęctwa.

Strusina to bogate źródło witamin z grupy B, aktywnych biologicznie peptydów, miedzi, selenu i  łatwo przyswajalnego żelaza hemowego. W tym rodzaju mięsa znajdziemy go w ilości 4 mg/ 100g, co w porównaniu do mięsa brojlerów jest wynikiem wprost rewelacyjnym..  Spożywanie strusiny wpływa również na prawidłowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Ten rodzaj mięsa zawiera bardzo niskie stężenie sodu.

Mięso nie powodujące alergii u ludzi i zwierząt domowych

Warto wspomnieć, iż strusina jest najmniej uczulającym mięsem. Idealnie sprawdzi się w diecie osób cierpiących na alergie pokarmowe. Jest to także doskonała alternatywa żywieniowa dla psów i kotów, uczulonych na inne rodzaje mięs, szczególnie buldogów francuskich, buldogów angielskich, kotów rasowych typu Perski, Syjamski etc.

Doskonały smak

Strusina przypomina smakiem wołowinę, ale jest od niej zdecydowanie dużo bardziej krucha, soczysta i delikatniejsza. Posiada lekko słodkawy posmak. Można przygotować z niej wiele dań, w których tradycyjną wołowinę, z powodzeniem można zastąpić mięsem strusia.

Polska – lider w produkcji mięsa strusiego

Wbrew powszechnym opiniom, strusina nie jest w Polsce żadną egzotyką. Od lat bowiem, nasz kraj, jest największym producentem tego rodzaju mięsa, które z powodzeniem eksportował do wielu krajów Europy. Tendencja ta, na szczęcie, uległa zasadniczej zmianie. Dziś, z powodzeniem, można już kupić mięso strusia w każdym, większym mieście w Polsce.

Specyficzne warunki hodowli strusiów

Warto zaznaczyć, iż strusie przeznaczone na ubój hoduje się w szczególnych warunkach. Aby uzyskać najwyższej jakości mięso, wolne od szkodliwych toksyn, nie stosuje się tutaj tzw. sztucznych polepszaczy np. antybiotyków, sterydów czy hormonów wzrostu. Taki sposób podejścia do hodowli, gwarantuje, iż konsument otrzymuje pełnowartościowy produkt, bez dodatków chemicznych, które są odpowiedzialne za powstawanie wielu chorób, w tym nowotworów czy przewlekłych alergii.

Strusina to doskonały zamiennik drobiu czy wołowiny. Posiada wyjątkowe właściwości odżywcze i jest przy tym bardzo niskokaloryczna. Z uwagi na jej wszechstronne,  dobroczynne działanie, warto już dzisiaj wprowadzić ją do swego codziennego jadłospisu. Więcej informacji www.strusiakraina.pl

Subskrybuj bezpłatny newsletter Food Forum

Co otrzymasz po podaniu adresu e-mail?

  • dostęp do wszystkich treści na stronie food-forum.pl,
  • cotygodniową porcję porad i inspiracji żywieniowych,
  • dodatkowe korzyści od Partnerów Magazynu „Food Forum”.

Dziękujemy za docenienie!

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych więcej...przez firmę FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu, ul. Polska 13 w celach marketingowych, w szczególności na otrzymywanie informacji handlowych pochodzących od FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o. oraz jego kontrahentów drogą elektroniczną na adres e-mail podany w formularzu zgłoszeniowym.

POBIERZ DARMOWE MATERIAŁY

Kształtowanie kobiecej sylwetki – czy dieta ma płeć?
Format: pdf - 472 KB
Pobierz plik
Interpretacja wyników badań laboratoryjnych w praktyce dietetyka
Format: pdf - 793 KB
Pobierz plik
Diagnostyka zespołu jelita przesiąkliwego.
Format: pdf - 252 KB
Pobierz plik


Piszą dla nas:
Partnerzy:
Forum Media Polska
ul. Polska 13
60-595 Poznań