W warszawskich przedszkolach wystartował pilotażowy projekt KRD-IG

Informacje prasowe 28.03.2018

Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza przy współpracy z Zakładem Wylęgu Drobiu MALEC, członkiem KRD-IG, rozpoczęła realizację pilotażowego projektu edukacyjnego w przedszkolach. 26 marca br. na terenie stołecznej dzielnicy Wilanów oraz Praga Pd. odbyły się wielkanocne spotkania z przedszkolakami. Dzieci miały okazję poznać etapy rozwoju kurcząt brojlerów oraz kulisy hodowli i produkcji drobiu, a nawet obserwować dopiero co wyklute pisklęta, które wraz z ekspertami Izby zostały „zaproszone” na spotkanie.

Rozwój ptaków, począwszy od wyklucia z jaja, procedury związane z chowem i hodowlą drobiu, takie jak m.in. stała opieka lekarzy weterynarii, a także odpowiednie żywienie i bezpieczeństwo stada, stanowią główny temat projektu działań KRD-IG. Spotkania z przedszkolakami nie bez powodu odbywają się przed Wielkanocą, której symbolem są właśnie kurczęta. Dzieci mogły zobaczyć je z bliska podczas zajęć poprowadzonych przez specjalistów z Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej oraz Zakładu Wylęgu Drobiu MALEC.
Nadchodzące Święta Wielkanocne były dla nas inspiracją do stworzenia projektu skierowanego do najmłodszych. Jest to zarazem pierwsza tego typu akcja KRD-IG. Dzieci wychowujące się w dużych miastach przeważnie nie zdają sobie sprawy z tego, na czym polega i z czym się wiąże utrzymywanie drobiu na co dzień, a tendencja ta coraz bardziej się pogłębia. Zaledwie 1-2% Europejczyków ma bezpośredni kontakt z szeroko rozumianą produkcją rolną, podczas gdy np. w Chinach odsetek ten jest zdecydowanie wyższy i wynosi blisko 30%. Taka sytuacja w naszej ocenie jest jednym z powodów utrzymywania się i narastania mitów związanych m.in. z dobrostanem zwierząt; dlatego właśnie, trzymając się przysłowia „czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci”, chcemy przekazać młodemu pokoleniu prawdziwe informacje na ten temat. Jestem mile zaskoczony tak dużym zainteresowaniem i niekończącymi się pytaniami ze strony dzieci – mówi Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej.
Brak styczności ze zwierzętami gospodarskimi powoduje, że najmłodsi często nie mają dostatecznej wiedzy o tym, skąd się bierze żywność, w przeciwieństwie do starszych pokoleń. Zdobycie informacji na temat nowoczesnej hodowli i produkcji drobiu, jak się okazuje, może przyczynić się do obalenia 
wielu wciąż funkcjonujących w społeczeństwie stereotypów dotyczących procesu produkcji. Warto zacząć przy tym od najmłodszych.
Cieszymy się, że mogliśmy zaangażować się merytorycznie w projekt, a także dostarczyć na spotkanie z dziećmi pisklęta prosto z naszej wylęgarni. ZWD Malec chętnie włącza się w akcje edukacyjne i popularyzujące hodowle drobiu, takie jak targi, konferencje czy lokalne spotkania. Podobne działania stają się coraz bardziej popularne w krajach zachodniej Europy – warto przytoczyć tu choćby rolnicze Info Days w Wielkiej Brytanii, w ramach których osoby żyjące w miastach mogą odwiedzić gospodarstwa rolne i dowiedzieć się, jak funkcjonuje nowoczesne rolnictwo. Dzięki temu, obalane jest wiele mitów dotyczących bezpieczeństwa żywności, pokutujących w społeczeństwie. Jako członek KRD-IG będziemy z pewnością wspierać podobne projekty w przyszłości – mówi Julita Janowska z ZWD Malec.
W planach KRD-IG są kolejne spotkania z przedszkolakami, których zainteresowanie okazało się ogromne. Udział w projekcie wzięli Łukasz Dominiak, dyrektor generalny KRD-IG, Aleksandra Porada, ekspert ds. bezpieczeństwa żywności i weterynarii KRD-IG oraz Julita i Andrzej Janowscy, przedstawiciele ZWD Malec.
 
KRAJOWA RADA DROBIARSTWA – IZBA GOSPODARCZA
WIODĄCA ORGANIZACJA SEKTORA DROBIARSKIEGO W POLSCE
Działa nieprzerwanie od ponad 25 lat i zrzesza ponad 80 członków reprezentujących hodowlę, reprodukcję i wylęgi, produkcję towarową drobiu i jaj, a także produkcję i sprzedaż mięsa drobiowego oraz jego przetworów i jaj konsumpcyjnych, produkcję pasz dla drobiu, produkcję towarzyszącą. Podmioty zrzeszone w KRD-IG posiadają łącznie blisko 70% udziału w rynku krajowym oraz około 90% udziału w eksporcie. KRG-IG prowadzi szeroką działalność dydaktyczną i naukową związaną z sektorem drobiarskim.
Celem działalności KRD-IG jest m.in. stały rozwój i unowocześnianie polskiego drobiarstwa, ochrona interesów hodowców i producentów drobiu oraz przetwórców mięsa drobiowego, ich integracja, reprezentowanie krajowego drobiarstwa wobec władz państwowych i organizacji pozarządowych.
Ponadto na podstawie upoważnienia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi KRD-IG podejmuje zadania z zakresu konstrukcji i realizacji programów hodowlanych, wykonywania oceny wartości użytkowej i hodowlanej drobiu, prowadzenia ksiąg hodowlanych i rejestrów mieszańców drobiu.

Subskrybuj bezpłatny newsletter Food Forum

Co otrzymasz po podaniu adresu e-mail?

  • dostęp do wszystkich treści na stronie food-forum.pl,
  • cotygodniową porcję porad i inspiracji żywieniowych,
  • dodatkowe korzyści od Partnerów Magazynu „Food Forum”.

Dziękujemy za docenienie!

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych więcej...przez firmę FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu, ul. Polska 13 w celach marketingowych, w szczególności na otrzymywanie informacji handlowych pochodzących od FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o. oraz jego kontrahentów drogą elektroniczną na adres e-mail podany w formularzu zgłoszeniowym.

POBIERZ DARMOWE MATERIAŁY

Kształtowanie kobiecej sylwetki – czy dieta ma płeć?
Format: pdf - 472 KB
Pobierz plik
Interpretacja wyników badań laboratoryjnych w praktyce dietetyka
Format: pdf - 793 KB
Pobierz plik
Diagnostyka zespołu jelita przesiąkliwego.
Format: pdf - 252 KB
Pobierz plik


Piszą dla nas:
Partnerzy:
Forum Media Polska
ul. Polska 13
60-595 Poznań