KRD-IG podsumowuje konferencję na temat zrównoważonej produkcji drobiu w ramach Centralnych Targów Rolniczych

Informacje prasowe 13.12.2017
1 grudnia br. podczas Centralnych Targów Rolniczych w Nadarzynie odbyła się konferencja pn. „Zrównoważona produkcja jako kierunek rozwoju polskiej branży drobiarskiej: ZIEMIA, WODA, POWIETRZE”. Wykłady wygłosili m.in. reprezentanci administracji, w tym Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi i Głównej Inspekcji Ochrony Środowiska, a także branży oraz instytucji naukowych. Wydarzenie zostało zorganizowane przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą pod patronatem naukowym Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Komitetu Nauk Agronomicznych PAN oraz Światowego Stowarzyszenia Wiedzy Drobiarskiej.
 
 
Druga edycja Centralnych Targów Rolniczych w Nadarzynie zgromadziła niemal 300 wystawców z Polski i zagranicy. Podczas wydarzenia obecna była również Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza, która oprócz promocji polskiego drobiu, podjęła debatę na temat jego zrównoważonej produkcji.
 
Zrównoważony rozwój, to temat niezwykle istotny dla całego łańcucha produkcji drobiarskiej. Związane z nim narzędzia i rozwiązania powinny być szeroko wdrażane przez producentów drobiu. Jeszcze raz podkreślę, że drobiarstwo jest gałęzią produkcji rolnej, która w relatywnie najmniejszym stopniu wpływa na środowisko naturalne. Powinniśmy podkreślać ten aspekt na każdym kroku. Bardzo dziękuję wszystkim partnerom, którzy udzielili nam wsparcia podczas konferencji – mówi Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej.
 
Konferencja podsumowała aktualne działania, zmierzające do popularyzacji zrównoważonej i przyjaznej dla środowiska produkcji drobiarskiej. Do jej realizacji konieczne jest z jednej strony nowoczesne i perspektywiczne podejście do produkcji rolnej, a z drugiej wsparcie instytucji i nowoczesne technologie. Jednym z założeń wydarzenia było ukazanie tematu zrównoważonej produkcji w różnych aspektach, m.in. biznesowym, prawnym, technologicznym, związanym z dobrostanem zwierząt. Nacisk na zrównoważoną produkcję pozwoli bowiem jeszcze bardziej zadbać o otoczenie, a także zapewni wymierne korzyści uczestnikom łańcucha produkcji drobiarskiej.
 
Konferencję poprowadzili Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny KRD-IG oraz Eugeniusz Wencek, Kierownik Działu Hodowli i Oceny Drobiu KRD-IG.
 
KRAJOWA RADA DROBIARSTWA – IZBA GOSPODARCZA
WIODĄCA ORGANIZACJA SEKTORA DROBIARSKIEGO W POLSCE
Działa nieprzerwanie od ponad 25 lat i zrzesza ponad 80 członków reprezentujących hodowlę, reprodukcję i wylęgi, produkcję towarową drobiu i jaj, a także produkcję i sprzedaż mięsa drobiowego oraz jego przetworów i jaj konsumpcyjnych, produkcję pasz dla drobiu, produkcję towarzyszącą. Podmioty zrzeszone w KRD-IG posiadają łącznie blisko 70% udziału w rynku krajowym oraz około 90% udziału w eksporcie. KRG-IG prowadzi szeroką działalność dydaktyczną i naukową związaną z sektorem drobiarskim.
Celem działalności KRD-IG jest m.in. stały rozwój i unowocześnianie polskiego drobiarstwa, ochrona interesów hodowców i producentów drobiu oraz przetwórców mięsa drobiowego, ich integracja, reprezentowanie krajowego drobiarstwa wobec władz państwowych i organizacji pozarządowych.
Ponadto na podstawie upoważnienia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi KRD-IG podejmuje zadania z zakresu konstrukcji i realizacji programów hodowlanych, wykonywania oceny wartości użytkowej i hodowlanej drobiu, prowadzenia ksiąg hodowlanych i rejestrów mieszańców drobiu.

Subskrybuj bezpłatny newsletter Food Forum

Co otrzymasz po podaniu adresu e-mail?

  • dostęp do wszystkich treści na stronie food-forum.pl,
  • cotygodniową porcję porad i inspiracji żywieniowych,
  • dodatkowe korzyści od Partnerów Magazynu „Food Forum”.

Dziękujemy za docenienie!

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych więcej...przez firmę FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu, ul. Polska 13 w celach marketingowych, w szczególności na otrzymywanie informacji handlowych pochodzących od FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o. oraz jego kontrahentów drogą elektroniczną na adres e-mail podany w formularzu zgłoszeniowym.

POBIERZ DARMOWE MATERIAŁY

Kształtowanie kobiecej sylwetki – czy dieta ma płeć?
Format: pdf - 472 KB
Pobierz plik
Interpretacja wyników badań laboratoryjnych w praktyce dietetyka
Format: pdf - 793 KB
Pobierz plik
Diagnostyka zespołu jelita przesiąkliwego.
Format: pdf - 252 KB
Pobierz plik
Piszą dla nas:
Partnerzy:
Forum Media Polska
ul. Polska 13
60-595 Poznań