Tradycyjne potrawy świąteczne z oryginalnym dodatkiem - PRZEPISY na świąteczne potrawy ze zbożem ekspandowanym

Informacje prasowe 01.12.2017

Tradycyjne potrawy świąteczne z oryginalnym dodatkiem - PRZEPISY na świąteczne potrawy ze zbożem ekspandowanym
Święta kojarzą nam się z ciepłem, bliskością i aromatycznymi zapachami wigilijnych przysmaków. Jeśli szukacie oryginalnego dodatku do tradycyjnych, świątecznych potraw, postawcie na zboża ekspandowane. Będziecie pozytywnie zaskoczeni tym, jak wzbogacą smak dań!
Święta od kuchni
Tradycja polska głosi, że na wigilijnym stole powinno się znaleźć 12 potraw. Najbardziej znanym daniem jest oczywiście pieczony karp i barszcz z uszkami albo zupa grzybowa. Popularne są także pierogi z kapustą i grzybami lub gołąbki z farszem z kaszy gryczanej. Boże Narodzenie nie może się też obejść bez makowca i pierniczków. Jak zaskoczyć rodzinę bez rezygnowania z tradycyjnych przysmaków..? Wystarczy delikatnie je urozmaicić!
- Święta Bożego Narodzenia to kulinarna uczta, która daje miłośnikom gotowania duże pole do popisu, ale część z nich boi się eksperymentować z tradycyjnymi przepisami. Sęk w tym, żeby bez odchodzenia od znanych smaków, zaproponować coś oryginalnego. Zboża ekspandowane to dodatek, który będzie nowym akcentem, a jednocześnie doda oryginalności staropolskim, świątecznym daniom. – mówi Katarzyna Augustyniak, Brand manager marki Soligrano.
PRZEPISY na świąteczne dania z oryginalnym dodatkiem

BEZGLUTENOWY MAKOWIEC Z QUINOĄ (komosą ryżową)
SKŁADNIKI:
• 200g quinoi ekspandowanej SOLIGRANO
• 1 puszka masy makowej
• 80g miodu wielokwiatowego
• 1 tabliczka czekolady deserowej
• 20g płatków migdałów
• 20g kandyzowanej skórki pomarańczy
• 3 jajka (białka)
PRZYGOTOWANIE:
1. Rozpuścić masło, dodać do niego miód, a następnie ekspandowaną quinoę – mieszać do połączenia wszystkich składników.
2. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić masę z ekspandowaną quinoą po jej spodzie.
3. Połączyć masę makową z białkami jajek, mieszać do połączenia składników, a następnie ułożyć powstałą masę na quinoi i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Piec 60 minut.
4. Po wystygnięciu i wychłodzeniu pokroić makowiec na porcje, udekorować rozpuszczoną czekoladą, płatkami z migdałów i kandyzowaną skórką z pomarańczy
KARP W GRYCZANEJ PANIERCE Z SOSEM PIERNIKOWYM
SKŁADNIKI:
• 100g gryki ekspandowanej SOLIGRANO
• 4 dzwonki karpia
• 300ml czerwonego wina
• 50g cukru
• 50ml octu winnego
• 100g pierników bez polewy
• 150ml oleju rzepakowego
• 1 cytryna
• 500g ziemniaków
• 75g soli
• 50g masła
PRZYGOTOWANIE:
1. Wyczyścić dzwonek z karpia z łusek, wypłukać pod bieżącą zimną wodą, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
2. Przyprawić solą i obtoczyć w zmielonej ekspandowanej gryce.
3. Karpia smażyć na rozgrzanej patelni przy użyciu oleju rzepakowego ok. 5 min. z każdej strony.
4. Sos piernikowy: cukier i ocet podgrzać w garnku do momentu aż cukier się skarmelizuje, wlać wino do powstałego karmelu i gotować przez 15 min.
5. Pierniki rozdrobnić nożem lub przy użyciu tarki i wsypać do sosu w celu nadania smaku oraz zagęszczenia sosu.
6. Ziemniaki obrać i gotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzić z nadmiaru wody, a następnie dodać masło i ubić ziemniaki na jednolitą masę.
7. Przy użyciu dwóch łyżek formować puree i obsmażyć je na maśle aż do uzyskania złotego koloru.
GRYCZANE GOŁĄBKI W SOSIE BOROWIKOWYM
SKŁADNIKI:
• 200g kaszy gryczanej niepalonej SOLIGRANO
• 1 kapusta włoska
• 100g borowików
• 200ml śmietanki 30%
• 1 cebula
• 4 ząbki czosnku
• 2 jajka
• 1 pęczek natki pietruszki
• 1 łyżka masła
• 0,5 litra wody

PRZYGOTOWANIE:
1. Kaszę ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić.
2. Kapustę sparzyć we wrzątku i zdjąć pojedynczo liście.
3. Kaszę doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki oraz jajka, całość wymieszać.
4. Porcje gotowej masy nakładać na liście kapusty, zwinąć kapustę farszem do środka.
5. Borowiki, cebulę i czosnek pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym maśle. Następnie dodać wodę i śmietankę, doprowadzić do wrzenia i przyprawić do smaku. Do tak przygotowanego sosu włożyć zawinięte gołąbki i gotować na wolnym ogniu przez około 30 min.
Produkty Soligrano można kupić w sieciach handlowych na terenie całego kraju.
*****
O firmie SOLIGRANO
Soligrano to polska marka, podmiot powiązany z OrganikAgro – największym i najnowocześniejszym producentem zbóż ekspandowanych w Polsce. Misją firmy jest propagowanie zdrowego stylu życia i pomysłowego gotowania zgodne z ideą zbilansowanej diety to nasze wartości. Soligrano oferuje zboża w nowoczesnej odsłonie – lekkie, pyszne, wartościowe. Idealne jako oryginalny dodatek do śniadań, posiłków obiadowych, wypieków, deserów i przekąsek.
Firma posiada szereg certyfikatów potwierdzających jakość produktów, m.in.: Certyfikat ekologiczny, wydany przez Bioekspert Sp. z.o.o. (Jednostka Certyfikująca w rolnictwie ekologicznym); Licencję na produkty bezglutenowe wydaną Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej; Certyfikat IFS Food wydany przez TUW NORD Polska Sp. z.o.o; ISO 22000:2006 - certyfikat dla zakładu produkcyjnego produktów marki Soligrano wydany przez TUW NORD Polska Sp. z.o.o; Certyfikat Global Standard for Food Safety wydany przez TUW NORD Polska Sp. z.o.o. 
Więcej informacji: www.soligrano.pl, www.soligranobio.pl/
BIURO PRASOWE
Łucja Cymkiewicz, l.cymkiewicz@comunicativo.pl;

Subskrybuj bezpłatny newsletter Food Forum

Co otrzymasz po podaniu adresu e-mail?

  • dostęp do wszystkich treści na stronie food-forum.pl,
  • cotygodniową porcję porad i inspiracji żywieniowych,
  • dodatkowe korzyści od Partnerów Magazynu „Food Forum”.

Dziękujemy za docenienie!

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych więcej...przez firmę FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu, ul. Polska 13 w celach marketingowych, w szczególności na otrzymywanie informacji handlowych pochodzących od FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o. oraz jego kontrahentów drogą elektroniczną na adres e-mail podany w formularzu zgłoszeniowym.

POBIERZ DARMOWE MATERIAŁY

Kształtowanie kobiecej sylwetki – czy dieta ma płeć?
Format: pdf - 472 KB
Pobierz plik
Interpretacja wyników badań laboratoryjnych w praktyce dietetyka
Format: pdf - 793 KB
Pobierz plik
Diagnostyka zespołu jelita przesiąkliwego.
Format: pdf - 252 KB
Pobierz plik
Piszą dla nas:
Partnerzy:
Forum Media Polska
ul. Polska 13
60-595 Poznań