Co najlepiej wybrać na lunch w pracy?


Żyjemy w ciągłym pośpiechu i gdyby to było możliwe, to najchętniej jedlibyśmy posiłki w pracy przy biurku albo zrezygnowali z nich całkiem. Ale uwaga, jest to szkodliwe nie tylko dla naszej sylwetki, lecz także dla zdrowia. Nad lunchem w pracy warto się nieco głębiej zastanowić.
 
Sklepik, bufet, catering?
W firmowym sklepiku rzadko kiedy można znaleźć wartościowy posiłek. Kanapki niewiadomego pochodzenia ociekają majonezowymi sosami, a samo pieczywo z pełnoziarnistym przeważnie nie ma nic wspólnego. Dodatkowo zupki instant, drożdżówki i inne "pyszności". Ani nasze zdrowie, ani figura nam za ich konsumpcję nie podziękują.
O wiele lepszym rozwiązaniem jest skorzystanie z firmowego bufetu lub cateringu – ofertę dla Warszawy i okolic odnajdziemy na stronie www.slimak.com.pl. Dzięki temu mamy szansę wybrać coś wartościowego i smacznego bez względu na to, czy będzie to pożywna zdrowa kanapka, sałatka, typowe danie obiadowe, makaron z sosem, tortilla, zupa itp.
Własnoręcznie przygotowany lunch
Jeżeli mimo wszystko nie mamy przekonania ani do produktów oferowanych w bufecie, ani do cateringu lub jest to zwyczajnie ponad nasze możliwości finansowe, wówczas pozostaje nam planowanie posiłków i ich samodzielne przygotowywanie wcześniej w domu. Wbrew pozorom wcale nie jesteśmy skazani wyłącznie na kanapki. Możliwości jest wiele, np. sałatka z resztkami kurczaka z obiadu, naleśniki bądź pierogi gotowe do odgrzania choćby w mikrofalówce, sałatki owocowe i mały jogurt, którym je polejemy tuż przed jedzeniem (warto do takiego dania dosypać garść płatków owsianych lub otrąb). Jako przekąski sprawdzą się orzechy, suszone owoce czy warzywa pokrojone w paski (http://www.zanimzjesz.pl/zdrowy-styl-zycia/co-jesc-w-pracy-poradnik).
Jeśli nie lubimy przesiąkniętych po kilku godzinach od zrobienia kanapek, na to również jest sprytna metoda. Wystarczy wszystkie składniki zapakować osobno np. w specjalnych pojemnikach z przegródkami. Dzięki temu gdy przyjdzie pora coś zjeść, nasza kanapka będzie świeża i apetyczna.
Koniecznie coś zjedz!
Głodzenie się lub nieregularne posiłki nie są dobre. O przerwie na lunch nie myślmy jak o zmarnowanym czasie. To raczej moment, gdy odrywamy się na chwilę, aby w spokoju zjeść posiłek dodający nam energii na resztę dnia. Pamiętajmy, że taka przerwa może nawet o 20% poprawić naszą efektywność. Z całą pewnością warto.

AUTOR ARTYKUŁU

Redakcja Food Forum

Redakcja Food Forum
Forum Media

Kontakt z autorem:

Subskrybuj bezpłatny newsletter Food Forum

Co otrzymasz po podaniu adresu e-mail?

  • dostęp do wszystkich treści na stronie food-forum.pl,
  • cotygodniową porcję porad i inspiracji żywieniowych,
  • dodatkowe korzyści od Partnerów Magazynu „Food Forum”.

Dziękujemy za docenienie!

Administratorem Twoich danych osobowych jest Forum Media Polska spółka z o.o., ul. Polska 13, 60-595 Poznań (dalej: My). Będziemy przetwarzać powyższe dane w celach marketingowych. Przysługuje Ci prawo do cofnięcia zgody na komunikację z naszej strony w każdym czasie. Możesz to łatwo uczynić, dzwoniąc na 61 66 55 800 lub poprzez przesłanie maila na adres: bok@forum-media.pl.

Zgadzam się na kontakt ze strony wydawnictwa Forum Media Polska sp. z o.o. drogą elektroniczną i telefoniczną w celach marketingowych, w szczególności w celu przedstawiania sprofilowanej oferty produktów i usług wydawnictwa lub jego partnerów.

POBIERZ DARMOWE MATERIAŁY

Kształtowanie kobiecej sylwetki – czy dieta ma płeć?
Format: pdf - 472 KB
Pobierz plik
Interpretacja wyników badań laboratoryjnych w praktyce dietetyka
Format: pdf - 793 KB
Pobierz plik
Diagnostyka zespołu jelita przesiąkliwego.
Format: pdf - 252 KB
Pobierz plik


Piszą dla nas:
Partnerzy:
Forum Media Polska
ul. Polska 13
60-595 Poznań