Badania pokazują, że cukier może osłabiać odporność nawet o 50%

Cukier występuje w dużej ilości w większości współczesnych diet, ale badania sugerują, że spożycie cukru może osłabić układ odpornościowy przez dłuższy okres czasu, nawet o 50%. Rzeczywiście, cukier został opisany jako „jeden ze składników spożywczych najbardziej szkodliwych dla naszego układu odpornościowego”.
Badania wcześniej opublikowane w „American Journal of Clinical Nutrition” i w “Dental Survey” wykazały, że spożywanie 100 gramów (3,5 uncji) węglowodanów, takich jak fruktoza, glukoza, sacharoza, pasteryzowany sok pomarańczowy i miód, hamuje zdolność białych krwinek do pochłaniania i niszczenia szkodliwych mikroorganizmów i cząstek, które miały być obce dla ciała. Większa ilość cukru oznacza wyższy stopień utraty odporności.
iałe krwinki stanowią znaczną część mechanizmu obronnego organizmu przed infekcjami. Gdy funkcje białych krwinek są ograniczone, całkowita odpowiedź immunologiczna organizmu jest znacznie ograniczona. Ponadto, spożywanie około 75 gramów glukozy również zmniejsza aktywność limfocytów.
Co eksperci mówią o cukru i odporności
ózef Pizzorno, który założył Uniwersytet Bastyr w Kenmore (USA) wymienił liczne czynniki, które mogą pogorszyć stan układu odpornościowego w książce „Total Wellness”. Wśród nich znajdują się toksyczne związki chemiczne, stres, niedostateczny wypoczynek, zanieczyszczenie powietrza, szczepienia, metale ciężkie, pestycydy, niedobory żywieniowe, itd. W górnej części listy było „spożycie cukru i innych stężonych węglowodanów.”
Dr Joseph Mercola napisał również, że spożycie cukru osłabia system immunologiczny i sprawia, że ludzie są bardziej podatni na choroby.
Wnioski
ukry proste, nawet te obecne w soku owocowym, tłumią odporność - jest więc konieczne, aby unikać cukru podczas walki z infekcją. Krótki post może dać impuls do układu odpornościowego, aby utrzymywać niski poziom cukru we krwi, co jest szczególnie przydatne podczas pierwszych dwóch dni ostrych infekcji. Długotrwałe głodzenie, jednak wyczerpuje poziom energii i może być szkodliwe.
Znając niekorzystny wpływ na funkcje układu odpornościowego, spożycie cukru powinno być dokładnie obserwowane. Jest to szczególnie prawdziwe w odniesieniu do przetworzonych produktów spożywczych, które zawierają cukry rafinowane, które są zazwyczaj pozbawione ważnych składników odżywczych, które wspierają i odżywiają system immunologiczny.
Angelika Masłowska
źródło: ScienceNews.pl

AUTOR ARTYKUŁU

Redakcja Food Forum

Redakcja Food Forum
Forum Media

Kontakt z autorem:

Subskrybuj bezpłatny newsletter Food Forum

Co otrzymasz po podaniu adresu e-mail?

  • dostęp do wszystkich treści na stronie food-forum.pl,
  • cotygodniową porcję porad i inspiracji żywieniowych,
  • dodatkowe korzyści od Partnerów Magazynu „Food Forum”.

Dziękujemy za docenienie!

Administratorem Twoich danych osobowych jest Forum Media Polska spółka z o.o., ul. Polska 13, 60-595 Poznań (dalej: My). Będziemy przetwarzać powyższe dane w celach marketingowych. Przysługuje Ci prawo do cofnięcia zgody na komunikację z naszej strony w każdym czasie. Możesz to łatwo uczynić, dzwoniąc na 61 66 55 800 lub poprzez przesłanie maila na adres: bok@forum-media.pl.

Zgadzam się na kontakt ze strony wydawnictwa Forum Media Polska sp. z o.o. drogą elektroniczną i telefoniczną w celach marketingowych, w szczególności w celu przedstawiania sprofilowanej oferty produktów i usług wydawnictwa lub jego partnerów.

POBIERZ DARMOWE MATERIAŁY

Kształtowanie kobiecej sylwetki – czy dieta ma płeć?
Format: pdf - 472 KB
Pobierz plik
Interpretacja wyników badań laboratoryjnych w praktyce dietetyka
Format: pdf - 793 KB
Pobierz plik
Diagnostyka zespołu jelita przesiąkliwego.
Format: pdf - 252 KB
Pobierz plik


Piszą dla nas:
Partnerzy:
Forum Media Polska
ul. Polska 13
60-595 Poznań