Czy hodowla komórkowa zrewolucjonizuje przemysł mięsny?

Produkcja mięsa bez uboju zwierząt? Jak się okazuje, to nie koncepcja rodem z science fiction, ale bardzo rzeczywista wizja najbliższej przyszłości. “Czyste mięso”, czyli takie, które wyprodukowane zostało w laboratorium, cieszy się coraz większym zainteresowaniem nie tylko naukowców, ale również biznesu, dzięki czemu wkrótce może okazać się realną alternatywą dla przemysłowej hodowli zwierząt.

Tematyka czystego mięsa (z ang. clean meat) jest obecna w debacie publicznej już od ponad dekady. Terminem tym określa się mięso wyhodowane w wyniku pobrania z ciała zwierzęcia komórek macierzystych i stymulowania ich podziału tak, aby uzyskać włókno mięśniowe. Pierwszy burger wyhodowany w ten sposób powstał w 2013 roku w Maastricht w Holandii i kosztował 330 tys. dolarów.

Obecnie istnieje już ponad 25 firm zajmujących się komercjalizacją czystego mięsa, a jego koszt obniżył się ponad 1000-krotnie. Pracownicy Memphis Meats ze Stanów Zjednoczonych wyhodowali tą metodą “czystego” nuggetsa z kurczaka, a także foie gras. W technologię inwestują m.in. Bill Gates i Richard Branson, czy giganci mięsnego przemysłu - amerykański Tyson Foods i Cargill, czy niemieckie PHW (właściciel Drobimexu). Wśród zalet takiego sposobu produkcji mięsa wymienia się przede wszystkim ograniczenie negatywnego wpływu na środowisko oraz kwestie etyczne związane z dobrostanem zwierząt.

Co ciekawe, konsumenci są także aktywnie zainteresowani czystym mięsem. Według badań Faunalytics, 66% obywateli Stanów Zjednoczonych jest skłonnych spróbować czystego mięsa, a 46% kupować je regularnie. Mintel w swoim raporcie wskazuje, że już 9% Polaków chętnie spróbowałoby mięsa wyhodowanego w ten innowacyjny sposób twierdzi Maciej Otrębski, strategic partnerships manager w kampanii RoślinnieJemy.

O koncepcji, która może znacząco zmienić charakter całej branży spożywczej będzie mowa m.in. na  konferencji Plant-Powered Perspectives, która odbędzie się 4 października w Warszawie. Jednym z gości będzie Nicole Rawling z The Good Food Institute - jednego z najbardziej aktywnych podmiotów w sektorze clean meat. Niedawno, nakładem wydawnictwa Marginesy, ukazała się także książka Paul’a Shapiro Clean Meat, w której autor w popularnonaukowy sposób opisuje historię i rozwój prac nad hodowlą komórkową mięsa.

 

Kontakt dla mediów:

Maciej Otrębski

maciej.otrebski@roslinniejemy.org

+48 660 482 331

O konferencji Plant-Powered Perspectives

Plant-Powered Perspectives ma zainicjować dyskusję na temat potencjału, jaki niosą ze sobą zmiany nawyków żywieniowych Polaków i ich wpływu na rynek spożywczy. Wydarzenie odbędzie się 4 października w Domu Innowacji Społecznych Marzyciele i Rzemieślnicy w Warszawie. Dołączyć do wydarzenia można rejestrując się pod linkiem.

https://plant-powered-perspectives.evenea.pl/

 

Szczegółowe informacje o wydarzeniu:

https://roslinniejemy.org/konferencja

 

Otwarte Klatki | Open Cages

 


 

web: otwarteklatki.pl | opencages.org
fb: otwarteklatki | opencages


 

Celem Stowarzyszenia Otwarte Klatki jest zapobieganie cierpieniu zwierząt poprzez wprowadzanie systemowych zmian społecznych, dokumentowanie warunków chowu przemysłowego oraz edukację promującą pozytywne postawy wobec zwierząt. Our goal is to prevent the suffering of animals through the introduction of systemic social change, documenting the conditions of factory farming and education to promote positive attitudes toward animals.

 

» Przyłącz się | Join us

» Pomóż | Donate

» Przekaż 1% swojego podatku

 

KRS: 0000444120

 


 

Zostaliśmy nagrodzeni tytułem:

We have been awarded:

 


 

AUTOR ARTYKUŁU

Redakcja Food Forum

Redakcja Food Forum
Forum Media

Kontakt z autorem:

Subskrybuj bezpłatny newsletter Food Forum

Co otrzymasz po podaniu adresu e-mail?

  • dostęp do wszystkich treści na stronie food-forum.pl,
  • cotygodniową porcję porad i inspiracji żywieniowych,
  • dodatkowe korzyści od Partnerów Magazynu „Food Forum”.

Dziękujemy za docenienie!

Administratorem Twoich danych osobowych jest Forum Media Polska spółka z o.o., ul. Polska 13, 60-595 Poznań (dalej: My). Będziemy przetwarzać powyższe dane w celach marketingowych. Przysługuje Ci prawo do cofnięcia zgody na komunikację z naszej strony w każdym czasie. Możesz to łatwo uczynić, dzwoniąc na 61 66 55 800 lub poprzez przesłanie maila na adres: bok@forum-media.pl.

Zgadzam się na kontakt ze strony wydawnictwa Forum Media Polska sp. z o.o. drogą elektroniczną i telefoniczną w celach marketingowych, w szczególności w celu przedstawiania sprofilowanej oferty produktów i usług wydawnictwa lub jego partnerów.

TAGI ARTYKUŁU: #Konferencja

POBIERZ DARMOWE MATERIAŁY

Kształtowanie kobiecej sylwetki – czy dieta ma płeć?
Format: pdf - 472 KB
Pobierz plik
Interpretacja wyników badań laboratoryjnych w praktyce dietetyka
Format: pdf - 793 KB
Pobierz plik
Diagnostyka zespołu jelita przesiąkliwego.
Format: pdf - 252 KB
Pobierz plik


Piszą dla nas:
Partnerzy:
Forum Media Polska
ul. Polska 13
60-595 Poznań