Polska papryka króluje

Zdrowe odżywianie 30.08.2018
Cenne źródło zdrowia i smaku # eksport nawet na Węgry # dobry wybór # co wiedzieli Aztekowie

Święta, święta i po świętach  -  chodzi  o serię świąt,  targi i specjalne dni PAPRYKI.  Te uroczyste chwile  są celebrowane  głównie  w rejonie  Równiny Radomskiej, ale  nie tylko. Także pod Zamościem w Jatutowie,  a w  Szczecinie przez cały rok  … częstują paprykarzem szczecińskim.

 

Polska papryka  króluje, jej sława dotarła nawet do Chin,   chociaż  w telewizyjnej reklamie pewnego koncernu pojawiła się   próba  zepchnięcia jej przez hiszpańską, rzekomo najlepszą.   Ale  polscy rolnicy  ogłosili, że  nie  mają się czego wstydzić i produkują paprykę bardzo dobrej jakości, na pewno nie gorszej od hiszpańskiej.  Zaakcentowali, że produkowana na naszym subregionie papryka jest rozpoznawalna i przez konsumentów doceniana nie tylko na naszym polskim rynku, ale także jest eksportowana do innych krajów w Europie. Doszło do  ugody.

To wspaniały widok - stragany i półki sklepów  wypełnione są  wieloma  kolorami  tego  adoptowanego przed wiekami  warzywa…  

- „Ruszył sezon na krajową paprykę – wyjaśnia pani Anna Litwin z firmy „Ewa Bis” należącej do Stowarzyszenia „Polska Ekologia” - Polacy coraz chętniej uprawiają i jedzą paprykę. Z roku na rok nasadzeń jest więcej, aczkolwiek cały czas paprykowym zagłębiem Polski pozostaje ziemia radomska, a w szczególności gminy Przytyk, Wyśmierzyce, Klwów, Potworów i Radzanów. Rejon radomski jest popularny ze względu na swój łagodny klimat, natomiast warto zauważyć, że również i w innych  regionach , takie jak Lubelszczyzna, okolice Sandomierza, Grudziądza i Igołomi,   sadzi się  paprykę na większą skalę. W 2014 r. osiągnięty został pułap 1,4 tysięcy hektarów nasadzeń. Najpopularniejszą odmianą w naszym kraju jest niezmiennie od lat papryka czerwona, która stanowi 90% całej produkcji. Papryka jest uprawiana w Polsce głównie w tunelach i rocznie uzyskuje się ok. 80 do 100 tysięcy ton tego warzywa. Należy przy tym nadmienić, że tylko ok. 25 tys. ton to papryka uprawiana na polu.”

Czy rzeczywiście   polska papryka ma takie wzięcie w świecie? 

-„ Nasza firma,” Ewa Bis”, jest dużym eksporterem tego warzywa  do  całej Europy  Zachodniej, gdzie bardzo cenione są walory smakowe papryki. Jej eksport   rokrocznie się rozwija  i w ciągu ostatnich 10 lat wzrósł ponad trzykrotnie, z ok. 6 tys. ton na 20 tys. ton.

 Ze względu na niską wartość kaloryczną oraz dużą zawartość antyoksydantów i węglowodanów cieszy się ona coraz większym uznaniem konsumentów. Dodatkowym atutem papryki jest to, że jest ona źródłem kwasu foliowego, rutyny ( antyoksydant)  i witamin C i  E,  a także soli mineralnych ( potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo)”  - podkreśla  p. Anna Litwin.

Rośnie świadomość klientów, więcej osób zwraca uwagę na pochodzenie produktu i  szuka tych z symbolem EKO. Uważnie podchodzi do komunikatów o wycofaniu jakiejś partii  np. z powodu stężenia ethephonu( chemicznego regulatora wzrostu), co nie zdarza się  w produkcji ekologicznej. Ekologia górą?

-„Cały czas wspieramy ekologiczną produkcję tego warzywa, a naszych dostawców zachęcamy do powrotu do starych metod uprawy. Takie uprawy są nie tylko tańsze w funkcjonowaniu, ale także gwarantują późniejszy bezproblemowy zbyt. Konsumenci na całym świecie są coraz bardziej świadomi, a co za tym idzie, również wymagający. Interesują się składem chemicznym produktów, chcą jeść zdrowo, a najchętniej kupują  lokalne produkty z niewielkich, ekologicznych firm. Ekologia stała się ostatnimi czasy bardzo popularna „ – informuje  p. Anna Litwin.

A do wzmocnienia  patriotyzmu konsumenckiego warto   przypomnieć słowa  dra n. med. Igora  Łoniewskiego z Pomorskiej Akademii Medycznej dotyczące naszych  zakupowych wyborów i dylematu czy kupić polską czy z importu: „My jesteśmy lepiej dostosowani do spożywania naszych warzyw i owoców, niż  warzyw i owoców egzotycznych”.

Już Aztekowie wiedzieli, że papryka sprzyja długowieczności, zachowaniu ładnej cery i sił witalnych. Sięgajmy zatem  do tego źródła obfitości. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Naczelnym zadaniem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia” jest otwieranie drzwi, a mówiąc wprost otwieranie  umysłów, pokazywanie  sensu bardziej świadomego  odżywiania się,  potrzeby  wybierania żywności  ekologicznej jedzenia wysokiej jakości i jego dobroczynnym wpływie  na zdrowie.

 Przez 12 lat istnienia krok po kroku  ekologiczna organizacja zdołała przeprowadzić setki warsztatów kulinarnych, spotkań konsumenckich i wystąpień na imprezach targowych  międzynarodowych i krajowych. Wszystko wskazuje na to, że z dobrym skutkiem, albowiem rośnie fala zainteresowania żywnością ekologiczną.

Polacy coraz bardziej cenią   żywność: naturalną, świeżą, z pewnego źródła, z certyfikatem i dobrej marki – to wynik badania zrealizowanego przez Ośrodek Ewaluacji, zatytułowanego „Kogo nęci zdrowie jedzenie”. Jeśli na certyfikowaną żywność zwraca uwagę już 34% Polaków ( a inne badania to potwierdzają), to w pewnej części jest to zasługa Stowarzyszenia „Polska Ekologia”.   Prognozy też są obiecujące, gdyż jak wykazują to analizy BGŻ BNP Paribas, zmiany na rynku żywności będą możliwe dzięki przemianie pokoleniowej. Młodzi ludzie stawiają na ekologię i wysoką jakość produktów. Olbrzymie znaczenie ma tu  Internet i media społecznościowe, a także działania społeczności lokalnych.

Stowarzyszenie  „Polska Ekologia” skupia osoby i firmy zajmujące się produkcją żywności z surowców ekologicznych certyfikowanych(!) Ideą naczelną Stowarzyszenia jest reprezentowanie całej branży żywności ekologicznej, przy aktywnej pracy na rzecz rozwoju EKO rynku i edukowania społeczeństwa. Starania  Zarządu tej organizacji  przynoszą też efekty dzięki motywowaniu  i aktywowaniu ekologicznych rolników i przetwórców produktów ekologicznych. A to wzmacnia   tworzenie   innowacyjnych ofert.   

Prezesem tej organizacji jest Paweł Krajmas, doświadczony i dyplomowany arcymistrz masarstwa, autorytet w zakresie produkcji żywności ekologicznej, nagradzany i znany społecznik na Podkarpaciu.

O żywotne sprawy Stowarzyszenia od początku jego istnienia dba  Jolanta Lyska dyrektor generalny, dobry duch całego ugrupowania.

Ekologiczne metody produkcji żywności przyczyniają się do ochrony zdrowia społeczeństwa, pozwalają zachować bioróżnorodność środowiska, zgodnie z hasłem: Euroliść symbolem najwyższej jakości produktu.

AUTOR ARTYKUŁU

Redakcja Food Forum

Redakcja Food Forum
Forum Media

Kontakt z autorem:

Subskrybuj bezpłatny newsletter Food Forum

Co otrzymasz po podaniu adresu e-mail?

  • dostęp do wszystkich treści na stronie food-forum.pl,
  • cotygodniową porcję porad i inspiracji żywieniowych,
  • dodatkowe korzyści od Partnerów Magazynu „Food Forum”.

Dziękujemy za docenienie!

Administratorem Twoich danych osobowych jest Forum Media Polska spółka z o.o., ul. Polska 13, 60-595 Poznań (dalej: My). Będziemy przetwarzać powyższe dane w celach marketingowych. Przysługuje Ci prawo do cofnięcia zgody na komunikację z naszej strony w każdym czasie. Możesz to łatwo uczynić, dzwoniąc na 61 66 55 800 lub poprzez przesłanie maila na adres: bok@forum-media.pl.

Zgadzam się na kontakt ze strony wydawnictwa Forum Media Polska sp. z o.o. drogą elektroniczną i telefoniczną w celach marketingowych, w szczególności w celu przedstawiania sprofilowanej oferty produktów i usług wydawnictwa lub jego partnerów.

TAGI ARTYKUŁU: #Wegetarianizm, #Zdrowe odżywianie

POBIERZ DARMOWE MATERIAŁY

Kształtowanie kobiecej sylwetki – czy dieta ma płeć?
Format: pdf - 472 KB
Pobierz plik
Interpretacja wyników badań laboratoryjnych w praktyce dietetyka
Format: pdf - 793 KB
Pobierz plik
Diagnostyka zespołu jelita przesiąkliwego.
Format: pdf - 252 KB
Pobierz plik


Piszą dla nas:
Partnerzy:
Forum Media Polska
ul. Polska 13
60-595 Poznań