KONFERENCJA Z OKAZJI DNIA NORMALIZACJI POLSKIEJ

„Jakość i bezpieczeństwo żywności". Warszawa, 23 maja 2018 r.

20 maja obchodzony jest Dzień Normalizacji Polskiej, z tej okazji Polski Komitet Normalizacyjny corocznie organizuje ogólnopolską konferencję poświęconą różnym zagadnieniom związanych z normalizacją. W tym roku tematem przewodnim będzie "Jakość i bezpieczeństwo żywności".

Konferencje z okazji DNP są jednym z działań służących zwiększaniu świadomości normalizacyjnej oraz okazją do podkreślenia korzyści, jakie stosowanie norm przynosi naszej gospodarce i społeczeństwu.

W trakcie spotkania zostaną omówione:

  • Normy a jakość i bezpieczeństwo żywności,
  • Wymagania a kryteria mikrobiologiczne dla żywności - stare i nowe podejście
    z wykorzystaniem oceny ryzyka, norm i normalizacji,
  • Regulacje prawne w obszarze bezpieczeństwa żywności,
  • Nowelizacja normy ISO 22000,
  • Zanieczyszczenia procesowe żywności,
  • Walidacja ryzyka wzrostu bakterii patogennych, w tym Listeria monocytogenes w żywności gotowej do spożycia (RTE), z wykorzystaniem metodologii badań obciążeniowych oraz aktualnych norm mikrobiologicznych,
  • Monitorowanie biologicznych, chemicznych i fizycznych czynników ryzyka w żywności,
  • Bezpieczeństwo żywności na etapie produkcji – aspekty praktyczne.

Celem konferencji jest pokazanie, jak nieznajomość przepisów prawa i zaleceń zawartych w normach stwarza ogromne ryzyko dla konsumentów. Może to prowadzić do poważnych konsekwencji - zanieczyszczeń procesowych żywności: skażenia produktów mikroorganizmami chorobotwórczymi, pasożytami czy metalami ciężkimi. Nasi prelegenci zaakcentują jak ważne jest nie tylko wczesne rozpoznawanie zagrożeń, ale również opracowanie wspólnych metod ich minimalizowania oraz stosowanie tych samych porównywalnych kryteriów przez wszystkie podmioty: producentów i organy kontroli w całej Unii Europejskiej. Uczestnicy konferencji otrzymają niezbędną wiedzę związaną z bezpieczeństwem i jakością żywności.

Spotkanie adresowane jest do producentów płodów rolnych, pasz, surowców żywnościowych i żywności, przedstawicieli służb nadzoru rynku oraz jednostek certyfikujących.

Bezpłatna konferencja odbędzie się 23 maja br. w Klubie Bankowca w Warszawie. Obowiązuje rejestracja: https://www.pkn.pl/informacje/2018/04/dnp-2018-konferencja-jakosc-i-bezpieczenstwo-zywnosci . Liczba miejsc ograniczona.

Patroni honorowi:

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Polskie Centrum Akredytacji, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny, Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy, Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła, Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich.

Patroni medialni: „Przemysł Spożywczy”, „FoodForum”, „Bezpieczeństwo i higiena żywności”, FoodFakty.pl, ForumBiznesu.pl.

AUTOR ARTYKUŁU

Redakcja Food Forum

Redakcja Food Forum
Forum Media

Kontakt z autorem:

Subskrybuj bezpłatny newsletter Food Forum

Co otrzymasz po podaniu adresu e-mail?

  • dostęp do wszystkich treści na stronie food-forum.pl,
  • cotygodniową porcję porad i inspiracji żywieniowych,
  • dodatkowe korzyści od Partnerów Magazynu „Food Forum”.

Dziękujemy za docenienie!

Administratorem Twoich danych osobowych jest Forum Media Polska spółka z o.o., ul. Polska 13, 60-595 Poznań (dalej: My). Będziemy przetwarzać powyższe dane w celach marketingowych. Przysługuje Ci prawo do cofnięcia zgody na komunikację z naszej strony w każdym czasie. Możesz to łatwo uczynić, dzwoniąc na 61 66 55 800 lub poprzez przesłanie maila na adres: bok@forum-media.pl.

Zgadzam się na kontakt ze strony wydawnictwa Forum Media Polska sp. z o.o. drogą elektroniczną i telefoniczną w celach marketingowych, w szczególności w celu przedstawiania sprofilowanej oferty produktów i usług wydawnictwa lub jego partnerów.

TAGI ARTYKUŁU: #Informacja prasowa, #Konferencja, #Profilaktyka zdrowotna

POBIERZ DARMOWE MATERIAŁY

Kształtowanie kobiecej sylwetki – czy dieta ma płeć?
Format: pdf - 472 KB
Pobierz plik
Interpretacja wyników badań laboratoryjnych w praktyce dietetyka
Format: pdf - 793 KB
Pobierz plik
Diagnostyka zespołu jelita przesiąkliwego.
Format: pdf - 252 KB
Pobierz plik


Piszą dla nas:
Partnerzy:
Forum Media Polska
ul. Polska 13
60-595 Poznań