MIKROFLORA JELITOWA A CHOROBY CYWILIZACYJNE

14.04.2018 r. Kraków. Warsztaty dla osób świadomych żywieniowo, oraz profesjonalistów zainteresowanych tematyką żywienia.

Centrum Medyczne Vitaimmun zaprasza osoby świadome żywieniowo oraz profesjonalistów zainteresowanych tematyką żywienia na szkolenie organizowane w Krakowie
Program szkolenia :

1. Mikroflora jelitowa- klucz do zdrowia i...choroby.

Funkcje mikroflory jelita w utrzymaniu zdrowia całego organizmu. Przedstawienie czynników uszkadzających mikroflorę jelit i w konsekwencji mechanizm rozwoju chorób. Omówienie badań mikroflory jelitowej oraz dobór odpowiedniej terapii probiotykami i prebiotykami.

2. Nietolerancje pokarmowe-plaga naszych czasów czy wielkie kłamstwo?

Wpływ pokarmów na zdrowie współczesnego człowieka, mechanizmy rozwoju nietolerancji pokarmowej. Przedstawienie badań naukowych potwierdzających wpływ nietolerancji pokarmowej na rozwój szeregu chorób cywilizacyjnych oraz praktyczne opisy skuteczności diety eliminacyjnej u pacjentów.

3. Zespół cieknącego jelita - przyczyna intoksykacji organizmu.

Zależności pomiędzy uszkodzeniem śluzówki jelita a rozwojem chorób uznawanych za cywilizacyjne. Czynniki uszkadzające ciągłość jelita, mechanizm rozwoju chorób oraz optymalne sposoby uszczelniania bariery jelitowej.

4. Profil kwasów organicznych i zanieczyszczeń środowiskowych w moczu.

Ocena prawidłowości wytwarzania energii w komórkach, wytwarzanie neuroprzekaźników, kumulacja toksyn środowiskowych w tkankach i ocena zdolności do ich eliminacji z organizmu. Jak dobierać celowaną suplementację gdy wykryte zostaną zaburzenia?

5. Hashimoto, jelito drażliwe, nadwaga

Najczęstsze błędy dietetyczne, które popełniają pacjenci. Bezpodstawna eliminacja wszystkiego i negatywne skutki dla zdrowia. Niedobory mikro i makroskładników i negatywne skutki dla układu immunologicznego. Głowa i jelito - nerw błędny - czyli "to wszystko z nerwów"

Prowadzące szkolenie :

Mgr inż. Dominika Jankowska- absolwentka Technologii Żywności i Żywienia Człowieka ze specjalizacją w dziedzinie diagnostyki mikrobiologicznej i biotechnologii. W trakcie studiów prowadziła badania w zakresie wpływu prebiotyków na wzrost i rozwój bakterii probiotycznych. Aktualnie specjalizuje się w tematyce zaburzeń mikroflory jelitowej, celowanej probiotykoterapii oraz suplementacji wspomagającej odbudowę uszkodzonej bariery jelitowej. Autorka licznych artykułów naukowych z zakresu biotechnologii, biomedycyny i żywienia człowieka. Wykładowca na warsztatach i szkoleniach z zakresu probiotykoterapii oraz roli ekosystemu jelitowego w utrzymaniu zdrowia organizowanych dla lekarzy, dietetyków i pacjentów. Systematycznie poszerza swoją wiedzę uczestnicząc w licznych konferencjach i szkoleniach. Na co dzień pełni funkcje zastępcy Dyrektora ds. naukowych a ponadto koordynuje projekt VitaImmun Pet.

Natalia Knaflewska- dietetyk Centrum Medycznego VitaImmun w Poznaniu, specjalizuje się w żywieniu pacjentów z zaburzeniami neurorozwojowymi, chorobami autoimmunologicznymi, chorobami przewodu pokarmowego, chorobami metabolicznymi . Prowadzi szkolenia z zakresu żywienia dzieci ze spektrum autyzmu, przy alergiach pokarmowych (IgG/IgA/ IgE) i dysbiozie jelitowej oraz żywienia kobiet w ciąży i okresie laktacji przy współistniejących nadwrażliwościach pokarmowych.

Gość - Monika Bigoś - dietetyk Gabinetu Dietetyki, Dietetyk w Krakowie.Prowadzi dietoterapię wielu jednostek chorobowych, w tym chorób o podłożu autoimmunologicznym.

Cena - 100 zł ( w cenie szkolenia poczęstunek kawowy)

Zgłoszenia :
Ewelina Szulc, eszulc@vitaimmun.pl, tel. 660 471 105

Przelewy krajowe: ING Bank Śląski
90 1050 1520 1000 0090 3069 5424
Przelewy zagraniczne:
PL 68 1050 1520 1000 0090 3069 5432
BIC Swift: INGBPLPW
ING Bank Śląski

Liczy się kolejność wpłat. Ilość miejsc ograniczona.

Uczestnicy szkolenia otrzymują certyfikat ukończenia.

Zapraszamy!

AUTOR ARTYKUŁU

dr Patrycja Szachta

dr Patrycja Szachta
VitaImmun

Centrum Medyczne VitaImmun w Poznaniu

Subskrybuj bezpłatny newsletter Food Forum

Co otrzymasz po podaniu adresu e-mail?

  • dostęp do wszystkich treści na stronie food-forum.pl,
  • cotygodniową porcję porad i inspiracji żywieniowych,
  • dodatkowe korzyści od Partnerów Magazynu „Food Forum”.

Dziękujemy za docenienie!

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych więcej...przez firmę FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu, ul. Polska 13 w celach marketingowych, w szczególności na otrzymywanie informacji handlowych pochodzących od FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o. oraz jego kontrahentów drogą elektroniczną na adres e-mail podany w formularzu zgłoszeniowym.

TAGI ARTYKUŁU: #Alergie pokarmowe, #Choroby, #Dietetyka, #Konferencja, #Probiotyki

POBIERZ DARMOWE MATERIAŁY

Kształtowanie kobiecej sylwetki – czy dieta ma płeć?
Format: pdf - 472 KB
Pobierz plik
Interpretacja wyników badań laboratoryjnych w praktyce dietetyka
Format: pdf - 793 KB
Pobierz plik
Diagnostyka zespołu jelita przesiąkliwego.
Format: pdf - 252 KB
Pobierz plik


Piszą dla nas:
Partnerzy:
Forum Media Polska
ul. Polska 13
60-595 Poznań