KIEDY ŹLE REAGUJEMY NA TO CO JEMY

Miewasz migreny, czujesz ciągłe przemęczenie, a może borykasz się z problemami skórnymi? Przyjrzyj się bliżej temu co jesz. Mogą to być bowiem objawy świadczące o utajonej nadwrażliwości pokarmowej.
Zespół chronicznego zmęczenia, bóle głowy, nawracające infekcje czy problemy skórne często przypisujemy przesileniu wiosennemu oraz wybuchającym na wiosnę alergiom. Jednak kiedy te dolegliwości trwają dłużej, mogą oznaczać nadwrażliwość pokarmową. We współczesnym świecie częstość występowania niepożądanych reakcji na pokarmy systematycznie wzrasta -  mówi dr Partycja Szachta, ekspert programu edukacyjnego Porcja Pozytywne Energii. Są one bardzo trudna do samodzielnej identyfikacji, bowiem ich objawy występują ze znacznym opóźnienie, nawet do 96 godzin po spożyciu alergizującego pokarmu, a dodatkowo są często mylnie oceniane – dodaje dr Patrycja Szachta. Z tego też względu osoby, u których rozwinęły się utajone reakcje pokarmowe często nie są świadome faktu, że to spożywane na co dzień pokarmy są rzeczywistą przyczyną odczuwanych dolegliwości. W konsekwencji wdrożone przez nich postępowanie eliminuje jedynie objawy, a nie przyczynę problemu.

Skąd ta nadwrażliwość?

Opóźniona reakcja na pokarmy nie jest uwarunkowana genetycznie. Wynika ona z uszkodzenia bariery zlokalizowanej w jelicie cienkim. Sprawnie działająca bariera jelitowa pozwala na przenikanie do układu krwionośnego tylko składników niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, przy jednoczesnym zatrzymywaniu na powierzchni bariery elementów potencjalnie szkodliwych dla ustroju (m.in. barwniki czy konserwanty). Uszkodzenie bariery jelitowej prowadzi do utraty selektywnej jej przepuszczalności i przenikania do krwioobiegu elementów potencjalnie szkodliwych, lecz również niewystarczająco rozłożonych cząstek pokarmowych. Elementy te aktywują zlokalizowany w przewodzie pokarmowym układ odpornościowy do walki z zagrożeniem, co w konsekwencji prowadzi do rozwoju stanu zapalnego. Barierę jelitową silnie uszkadzają między innymi: stosowane leki, używki, wysokoprzetoworzona żywność czy stres.

Sposób na lepsze samopoczucie

Utajone reakcje na pokarmy mogą być wywołane przez wszystkie pokarmy, nie tylko te powszechnie uważane za alergizujące, jak gluten czy mleko. Konieczna jest więc identyfikacja uczulających nas pokarmów za pomocą specjalistycznych testów z krwi, oceniających reakcje IgA i IgG – zależne. Pamiętać należy, iż ważnym elementem leczenia opóźnionych nadwrażliwości pokarmowych jest nie tylko dieta eliminacyjna, ale także usunięcie rzeczywistej przyczyny nadwrażliwości, czyli odbudowa uszkodzonej bariery jelitowej przy pomocy probiotyków i prebiotyków.

PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII – edukacja i kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych

Trwa V edycja Porcji Pozytywnej Energii - programu edukacyjnego zainicjowanego przez markę Crispi Natural. Jego celem jest edukacja i kształtowanie u dzieci właściwych nawyków żywieniowych polegających na spożywaniu warzyw i owoców. Wraz z naszymi ekspertami - dietetykami dr Patrycją Szachtą i Łukaszem Sieńczewskim oraz blogerką kulinarną Eweliną Brodnicką odkrywamy przed najmłodszymi tajniki zdrowego odżywiania, ale także opowiadamy o tym jaki wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu ma mikroflora jelitowa. Do udziału w najnowszej edycji zapraszamy przedszkolaki oraz uczniów szkół podstawowych z klas 1-6. Po zarejestrowaniu się na stronie www.porcjapozytywnejenergii.pl nauczyciele otrzymają pakiet materiałów edukacyjnych, dostosowanych do grup wiekowych, które zostały przygotowane dla niech we współpracy ze specjalistami. Każdy uczestnik programu otrzyma także książkę kucharską pełną przepisów dla najmłodszych, zachęcających do spożywania warzyw i owoców oraz do wspólnego gotowania z rodzicami.

Porcja rywalizacji

Częścią programu jest konkurs polegający na przygotowaniu przez dzieci pracy na temat: ”Warzywa i owoce spożywam codziennie i dbam o zdrowie fizyczne”. W tej edycji prace można przygotowywać w jednej z trzech technik: Film, Wydarzenie lub Wydarzenie typu Land Art. Następnie nauczyciele przesyłają zdjęcia lub film poprzez stronę internetową programu. Na najciekawsze wystawy czekają atrakcyjne nagrody. 6 placówek zostanie nagrodzonych grantami o wartości 2.000 zł. Dla nauczycieli oraz uczniów przygotowaliśmy vouchery na zakup sprzętu sportowego w sklepach Decathlon.

Informacje o programie

PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII to program, organizowany od 2013 roku, skierowany do dzieci i nauczycieli szkół podstawowych oraz przedszkoli. Celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez propagowanie zdrowego stylu życia. Organizatorem programu jest firma Crispy Natural, produkująca smaczne, chrupiące chipsy z polskich jabłek, truskawek, pomidorów, marchwi, buraków czy topinamburu. Partnerem głównym V edycji Porcji Pozytywnej Energii została znana i lubiana przez wszystkich marka Disney. Disney od wielu lat zaangażowany jest w promocję zdrowego stylu życia poprzez zabawę, edukację i wykorzystanie ulubionych postaci Disneya, dzięki którym całe rodziny inspirowane są do zdrowych wyborów. Patronat honorowy nad programem objął Rzecznik Praw Dziecka. Pozostali patroni to: Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu UP w Poznaniu, Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli w Kaliszu, Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Celiakię Przekreślony Kłos oraz czasopisma: Baby Junior, Twój Junior, Mały Uczeń, Życie Szkoły, Wychowanie w Przedszkolu, Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne. Partnerem akcji jest Foods by Ann - marka Anny Lewandowskiej, która jest producentem zdrowych batoników bez dodatku cukru, opartych wyłącznie na naturalnych składnikach. Więcej informacji na temat warunków udziału w programie i konkursie dostępnych jest na stronie www.porcjapozytywnejenergii.pl oraz na fanpage na Facebooku „PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII”
www.facebook.com/PorcjaPozytywnejENERGII/.

AUTOR ARTYKUŁU

dr Patrycja Szachta

dr Patrycja Szachta
VitaImmun

Centrum Medyczne VitaImmun w Poznaniu

Subskrybuj bezpłatny newsletter Food Forum

Co otrzymasz po podaniu adresu e-mail?

  • dostęp do wszystkich treści na stronie food-forum.pl,
  • cotygodniową porcję porad i inspiracji żywieniowych,
  • dodatkowe korzyści od Partnerów Magazynu „Food Forum”.

Dziękujemy za docenienie!

Administratorem Twoich danych osobowych jest Forum Media Polska spółka z o.o., ul. Polska 13, 60-595 Poznań (dalej: My). Będziemy przetwarzać powyższe dane w celach marketingowych. Przysługuje Ci prawo do cofnięcia zgody na komunikację z naszej strony w każdym czasie. Możesz to łatwo uczynić, dzwoniąc na 61 66 55 800 lub poprzez przesłanie maila na adres: bok@forum-media.pl.

Zgadzam się na kontakt ze strony wydawnictwa Forum Media Polska sp. z o.o. drogą elektroniczną i telefoniczną w celach marketingowych, w szczególności w celu przedstawiania sprofilowanej oferty produktów i usług wydawnictwa lub jego partnerów.

TAGI ARTYKUŁU: #Alergie pokarmowe, #Informacja prasowa, #Jelita, #Probiotyki, #Profilaktyka zdrowotna, #Zdrowe odżywianie

POBIERZ DARMOWE MATERIAŁY

Kształtowanie kobiecej sylwetki – czy dieta ma płeć?
Format: pdf - 472 KB
Pobierz plik
Interpretacja wyników badań laboratoryjnych w praktyce dietetyka
Format: pdf - 793 KB
Pobierz plik
Diagnostyka zespołu jelita przesiąkliwego.
Format: pdf - 252 KB
Pobierz plik


Piszą dla nas:
Partnerzy:
Forum Media Polska
ul. Polska 13
60-595 Poznań