III edycja programu „Lubella inspiruje i edukuje” zakończona!

Ponad 100 000 dzieci w polskich szkołach poznało zasady prawidłowego odżywiania.

„Lubella inspiruje i edukuje” to program edukacyjny o charakterze społecznym, który odbył się już trzeci rok z rzędu. W tegorocznej edycji programu wzięła udział rekordowa liczba uczestników – ponad 100 000 uczniów ze szkół podstawowych i gimnazjów w całej Polsce. W ramach programu odbył się także konkurs, w którym szkoły zdobyły atrakcyjne nagrody.

Cykliczna kampania „Lubella inspiruje i edukuje” ma na celu edukację dzieci i młodzieży na temat roli produktów zbożowych w codziennej diecie oraz uświadomienie uczniom jak ważną rolę odgrywają one w odżywianiu. III edycja programu „Lubella inspiruje i edukuje” trwała od 8 listopada 2017 r. do 15 stycznia 2018 r. i była skierowana do uczniów VI-VII klas szkoły podstawowej i II-III klas gimnazjum.

W tym czasie  ponad 100 000 uczniów w całej Polsce wzięło udział w trzech inspirujących zajęciach. Nauczyciele otrzymali szczegółowe scenariusze lekcyjne i materiały dydaktyczne opracowane we współpracy z zespołem dietetyków i metodyków, na podstawie których przeprowadzili trzy kreatywne lekcje w swoich szkołach. Całość programu opierała się o zdobywanie wiedzy poprzez doświadczenie, wspólne gotowanie i grywalizację.

W ramach programu odbył się także konkurs, w którym do zdobycia były atrakcyjne nagrody. Zasady były proste – podczas ostatniej z trzech lekcji należało sfotografować przygotowane przez uczniów potrawy oraz uczestników przy pracy i przesłać zgłoszenie konkursowe. Z  kilkuset nadesłanych zgłoszeń  konkursowych wyłonione zostały 3 nagrody główne i 10 wyróżnień.  Prace były niezwykle inspirujące!

W trzech zwycięskich szkołach odbędą się warsztaty kulinarne z ekspertem kulinarnym marki Lubella – Michałem „Maglem” Myszkiewiczem podczas których młodzież będzie mogła wykazać się swoimi umiejętnościami, ale też skorzystać z wielu wskazówek i porad kucharza. Dodatkowo wręczone zostaną bony dla szkół o wartości 1500 zł każdy do realizacji na dowolny cel oraz specjalne karty podarunkowe o wartości 700 zł dla nauczycieli koordynujących do wykorzystania w sieci EMPIK.  Natomiast uczniowie 10 wyróżnionych klas otrzymają zestawy produktowe od Lubelli.

NAGRODY GŁÓWNE:

  1. Klasa IIIA z Publicznego Gimnazjum nr 9 im. Rodziny Lutosławskich w Łomży
  2. Klasa VI ze Szkoły Podstawowej im. Marii Konopnickiej w Nowej Wsi
  3. Klasa IIIH z Gimnazjum nr 1 w Zespole Placówek Edukacyjnych w Olsztynie

10 WYRÓŻNIEŃ:

  1. Klasa IIIA Gimnazjum, Zespół Szkół Publicznych nr 1 w Żninie im. Powstańców Wielkopolskich
  2. Klasa IIB z Zespołu Szkół – Gimnazjum w Zalewie
  3. Klasa VI z Zespołu Szkół w Górznie
  4. Klasa IIIA z Zespołu Szkół im. Powstańców Wielkopolskich w Bielicach
  5. Klasa II Gimnazjum, Szkoła Podstawowa im. Wojska Polskiego
  6. Klasa IIIC z Gimnazjum Publicznego w Pruchniku
  7. Klasa IIA Gimnazjum, Szkoła Podstawowa w Grabownicy Starzeńskiej
  8. Klasa III z Zespołu Szkoły Podstawowej i Gimnazjum w Bańskiej Niżnej
  9. Klasa VI ze Szkoły Podstawowej im. Kpt K. Filipowicza ,, Korda" w Dorohusku
  10. Klasa II z I Liceum Ogólnokształcącego im. Wojciecha Kętrzyńskiego w Kętrzynie z Oddziałami Gimnazjalnymi

Dodatkowo, każda szkoła, która wzięła udział w tegorocznej edycji  „Lubella inspiruje i edukuje” i wypełniła Ankietę Podsumowującą Program na stronie www.lubella.edu.pl otrzyma Certyfikat potwierdzający jej udział i zaangażowanie w edukację uczniów na temat zasad prawidłowego żywienia.

III edycja programu edukacyjnego „Lubella inspiruje i edukuje” uzyskała patronat honorowy Krajowej Federacji Producentów Zbóż,  Koła Naukowego Dietetyków Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Koła Naukowego Dietetyków Uniwersytetu Jagiellońskiego, Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Instytutu Medycyny Wsi im. Witolda Chodźki w Lublinie, oraz Kuratoriów Oświaty.

***

„Lubella inspiruje i edukuje” to program edukacyjny o charakterze społecznym mający na celu wzrost świadomości znaczenia prawidłowego odżywiania w życiu człowieka wśród uczniów polskich szkół. Celem programu jest edukacja młodzieży na temat roli produktów zbożowych w codziennej diecie oraz uświadomienie uczniom szkół podstawowych i gimnazjów, jak ważną rolę odgrywają one w odżywianiu. Organizator programu, jako firma prowadząca działania w obszarze społecznej odpowiedzialności biznesu, pragnie poszerzać wiedzę dzieci i młodzieży w zakresie zasad prawidłowego odżywiania oraz zachęcać do wykształcania właściwych, służących ich najlepszemu rozwojowi postaw – poprzez zachęcanie uczestników programu do spożywania produktów zbożowych i przygotowywania urozmaiconych potraw.  Dodatkowe informacje na temat programu znajdują się na stronie internetowej: www.lubella.edu.pl.

AUTOR ARTYKUŁU

mgr Anna Różyk

mgr Anna Różyk
HELPA

Jest dyplomowanym dietetykiem, absolwentką Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Doświadczenie zdobywała m.in. w Europejskim Centrum Leczenia Otyłości Dzieci i Dorosłych oraz w Klinice Gastroenterologii i Chorób Przemiany Materii na Warszawskim Szpitalu Uniwersytetu Medycznego. Od początku swojej kariery zawodowej zajmuje się tematyką żywienia dzieci, ceni sobie holistyczne spojrzenie na kwestię diety – począwszy od relacji w rodzinie, na aktywności fizycznej jej członków kończąc. Przeszkoliła dziesiątki pracowników kuchni przedszkolnych, przekazując im praktyczne wskazówki, jak gotować jednocześnie zdrowo i atrakcyjnie dla dzieci. Uwielbia – wspólnie z dziećmi – eksperymentować w kuchni.

Subskrybuj bezpłatny newsletter Food Forum

Co otrzymasz po podaniu adresu e-mail?

  • dostęp do wszystkich treści na stronie food-forum.pl,
  • cotygodniową porcję porad i inspiracji żywieniowych,
  • dodatkowe korzyści od Partnerów Magazynu „Food Forum”.

Dziękujemy za docenienie!

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych więcej...przez firmę FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu, ul. Polska 13 w celach marketingowych, w szczególności na otrzymywanie informacji handlowych pochodzących od FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o. oraz jego kontrahentów drogą elektroniczną na adres e-mail podany w formularzu zgłoszeniowym.

TAGI ARTYKUŁU: #Zdrowe odżywianie

POBIERZ DARMOWE MATERIAŁY

Kształtowanie kobiecej sylwetki – czy dieta ma płeć?
Format: pdf - 472 KB
Pobierz plik
Interpretacja wyników badań laboratoryjnych w praktyce dietetyka
Format: pdf - 793 KB
Pobierz plik
Diagnostyka zespołu jelita przesiąkliwego.
Format: pdf - 252 KB
Pobierz plik
Piszą dla nas:
Partnerzy:
Forum Media Polska
ul. Polska 13
60-595 Poznań