Krótka historia kanapki

Zdrowe odżywianie 23.11.2017
Ma z kanapą więcej wspólnego niż mogłoby się wydawać. Podobno jest wynalazkiem hrabiego i liczy sobie ponad 250 lat, choć niektórzy dowodzą, że jej prototyp opracowali już starożytni. Jest znana na całym świecie, niezwykle prosta w przyrządzeniu i najchętniej spożywana na śniadanie. Mowa oczywiście o kanapce.

Hrabia i jego kanapka

Prototypy kanapek powstały podobno w czasach, kiedy jeszcze nie znano chleba przypominającego ten dzisiejszy. Ich wynalezienie jest przypisywane rabinowi Hillelowi Starszemu żyjącemu w I w. p.n.e. Duchowny miał umieścić między dwoma kawałkami macy: paschalną jagnięcinę, jabłka, przyprawy, wino oraz orzechy. Niektórzy jednak wskazują, że potrawy podobne do kanapek spożywano już w czasach neolitu, czyli kilka tysięcy lat przed tym zanim Hillel Starszy umieścił stworzoną przez siebie mieszankę pomiędzy kawałkami macy.

 

Droga na stoły

Kanapkę, jaką znamy dzisiaj, wymyślił hrabia John Montagu. Co ciekawe, jej angielska nazwa wywodzi się od położonego na południowym-wschodzie Wielkiej Brytanii angielskiego miasteczka, w którym mieszkał ów hrabia Sandwich. Z kolei polskie słowo „kanapka” ma pochodzić od francuskiego „canapé”, które oznacza zarówno kanapę, jak i kanapkę. Podobno Francuzi nazwali ją tak jak mebel, ponieważ gdy układano na bułce plastry szynki, to skojarzyły się im z poduszkami leżącymi na sofie. Kanapki stały się szczególnie popularne po wynalezieniu chleba krojonego, który zaczęto sprzedawać w piekarniach na przełomie XIX i XX wieku. Dziś trudno sobie wyobrazić dzień bez kanapki. To uniwersalny przysmak, który daje wiele możliwości „aranżacji” i co ważne, można go szybko zrobić i zabrać ze sobą w dowolne miejsce.

 

Serce kanapki:chleb

Dzisiejsza kanapka odzwierciedla styl życia i potrzeby współczesnego konsumenta, a jej podstawą jest odpowiednie pieczywo. Różnorodność chlebów dostępnych na rynku spowodowała, że nie zawsze wybór określonego gatunku pieczywa jest prosty. Jednym z istotnych kryteriów, którymi dobrze kierować się przy jego wyborze, może być rodzaj mąki z której został zrobiony, dodatek produktów funkcjonalnych wpływających na walory odżywcze i smakowe czy krótka, przejrzysta etykieta.

 

Chleb 3 PraKłosy

Przykładem pieczywa łączącego nietuzinowy smak z wartościami odżywczymi, jest obecny na rynku chleb 3 PraKłosy, zawierający między innymi pszenicę orkisz, samopszę oraz nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica). Zarówno orkisz, jak i samopsza to stare odmiany pszenicy. Nasiona chia są gatunkiem szałwii hiszpańskiej. Warto dodawać je do swojego dziennego jadłospisu ze względu na obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Co ważne, chleb 3 PraKłosy to produkt Clean Label. Oznacza to, że nie zawiera polepszaczy, wzmacniaczy smaku oraz „słynnych” E dodatków. To pyszne pieczywo mieszane o pełnym aromacie i dużej porowatości będące doskonałym źródłem białka i błonnika.

Wartość odżywcza 100 g pieczywa 3 PraKłosy: wartość energetyczna 1136 kJ/ 269 kcal, tłuszcz 3,0 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g, węglowodany 46 g w tym cukry 1,3 g, błonnik 4,9 g, białko 12 g, sól 1,7 g.

Pytaj o chleb 3 PraKłosy w dobrych piekarniach!

Autor:

Aneta Banaszak pasjonatka zdrowego żywienia, hobbystycznie tropiąca ciekawostki związana z historią jedzenia. 

AUTOR ARTYKUŁU

Redakcja Food Forum

Redakcja Food Forum
Forum Media

Kontakt z autorem:

Subskrybuj bezpłatny newsletter Food Forum

Co otrzymasz po podaniu adresu e-mail?

  • dostęp do wszystkich treści na stronie food-forum.pl,
  • cotygodniową porcję porad i inspiracji żywieniowych,
  • dodatkowe korzyści od Partnerów Magazynu „Food Forum”.

Dziękujemy za docenienie!

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych więcej...przez firmę FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu, ul. Polska 13 w celach marketingowych, w szczególności na otrzymywanie informacji handlowych pochodzących od FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o. oraz jego kontrahentów drogą elektroniczną na adres e-mail podany w formularzu zgłoszeniowym.

TAGI ARTYKUŁU: #Pieczywo, #Zdrowe odżywianie

POBIERZ DARMOWE MATERIAŁY

Kształtowanie kobiecej sylwetki – czy dieta ma płeć?
Format: pdf - 472 KB
Pobierz plik
Interpretacja wyników badań laboratoryjnych w praktyce dietetyka
Format: pdf - 793 KB
Pobierz plik
Diagnostyka zespołu jelita przesiąkliwego.
Format: pdf - 252 KB
Pobierz plik
Piszą dla nas:
Partnerzy:
Forum Media Polska
ul. Polska 13
60-595 Poznań