Czas dyni, warzywa ukochanego przez pszczoły

Zdrowe odżywianie 14.11.2017
Dynię, warzywo, o której najgłośniej mówi się w listopadzie, jeść warto, bo jest lekkostrawna o niskiej kaloryczności, i do tego dostarcza błonnika pokarmowego. Ale warto o niej pamiętać także dlatego, że pomaga pszczołom, a te nam wszystkim.

Dynia należy do warzyw, które powinny trafiać na nasz stół bardzo często, chociażby dlatego, że ma mnóstwo błonnika, cynku, pomaga w zasypianiu, wyrównuje ciśnienie krwi. Warto ją jednak pokochać nie tylko z tych powodów.

Dynia jest pożyteczna i uwielbiana przez pszczoły. Ma bowiem długi okres kwitnienia a dzięki głębokim kielichom jest naturalnym wodopojem dla tych owadów (zbiera się w nich woda i rosa). Pszczoły często wlatują do kwiatów dyń, szukając właśnie napitku lub nektaru. Choć kwiaty rośliny zamykają się już około południa, to są dla tych owadów bardzo cenne, bo mają jedne z największych nektarników, czyli organów wydzielających nektar. Jeden kwiat może dziennie dawać go nawet w ilości 400 mg, co czyni tę uprawną roślinę bardzo wartościową dla zapylaczy.

Gdy owad wleci do kielicha, wtedy przy okazji obsypywany jest przez opadający z pylników pyłek. Osadza się on na włoskach, którymi pokryte jest ciało pszczoły. Następnie przelatuje ona na inny kwiat, znowu szuka w nim nektaru, a ziarna pyłku opadają na słupek kolejnego kwiatu. Tak następuje zapylanie, które jest konieczne do tego, by powstały dorodne owoce dyni.

W podobny sposób (poprzez zbieranie pyłku i przenoszenie na kwiaty) pszczoły zapylają ponad 87 procent roślin. Dzięki tym owadom owoce i warzywa są większe i smaczniejsze - po zapyleniu plony wzrastają nawet o 50 procent. 

W sumie pszczołom zawdzięczamy aż 4000 odmian warzyw, m.in. pomidory, jabłka, maliny, wiśnie, śliwki, porzeczki, czosnek, oregano i borówki. Dynia jest więc tylko jednym z wielu efektów pracy pszczół.

Przyrządzając listopadowe danie z dyni warto więc pamiętać nie tylko o tradycyjnych walorach zdrowotnych tego warzywa, ale też o tym, że dzięki tej roślinie do pszczół trafia pokarm, a one same odwdzięczają się nam tym samym.

Jeśli chcesz wiedzieć jak także ty możesz pomóc zapylaczom, poznaj program tworzenia miejsc przyjaznych pszczołom na stronie: www.pomagamypszczolom.pl. Możesz się łatwo włączyć, bo wystarczy, że w ogrodzie lub na balkonie posadzisz odpowiednie kwiaty. Tu znajdziesz listę kwiatów przyjaznych pszczołom:  http://www.pomagamypszczolom.pl/baza-wiedzy.

AUTOR ARTYKUŁU

Redakcja Food Forum

Redakcja Food Forum
Forum Media

Kontakt z autorem:

Subskrybuj bezpłatny newsletter Food Forum

Co otrzymasz po podaniu adresu e-mail?

  • dostęp do wszystkich treści na stronie food-forum.pl,
  • cotygodniową porcję porad i inspiracji żywieniowych,
  • dodatkowe korzyści od Partnerów Magazynu „Food Forum”.

Dziękujemy za docenienie!

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych więcej...przez firmę FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu, ul. Polska 13 w celach marketingowych, w szczególności na otrzymywanie informacji handlowych pochodzących od FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o. oraz jego kontrahentów drogą elektroniczną na adres e-mail podany w formularzu zgłoszeniowym.

TAGI ARTYKUŁU: #Informacja prasowa, #Profilaktyka zdrowotna, #Zdrowe odżywianie

POBIERZ DARMOWE MATERIAŁY

Kształtowanie kobiecej sylwetki – czy dieta ma płeć?
Format: pdf - 472 KB
Pobierz plik
Interpretacja wyników badań laboratoryjnych w praktyce dietetyka
Format: pdf - 793 KB
Pobierz plik
Diagnostyka zespołu jelita przesiąkliwego.
Format: pdf - 252 KB
Pobierz plik
Piszą dla nas:
Partnerzy:
Forum Media Polska
ul. Polska 13
60-595 Poznań