Jak żyć szybko i być eko?

Obecnie modne jest bycie eko. Jednocześnie współczesne tempo życia powoduje, że chętnie sięgamy po szybkie i wygodne rozwiązania. Wydaje się, to być trudne, a jednak istnieje wiele prostych sposobów, które możemy zastosować w praktyce, nawet podczas wyborów dokonywanych przy sklepowej półce, np. sięgając po produkt w kartonowym opakowaniu. Karton zapewnia nam wygodę, przy jednoczesnej trosce o środowisko naturalne.

Wystarczy wybrać opakowanie kartonowe produkowane odpowiedzialnie, które jest na miarę naszych potrzeb, a następnie w domu zadbać o jego właściwą utylizację. W ten prosty sposób wszyscy – od producenta po konsumenta – wspólnie przyczyniamy się do dbania o środowisko. 

O CZYM WARTO PAMIĘTAĆ?

Po pierwsze – zwróćmy uwagę na oznakowanie FSC®

Jeśli na opakowaniu kartonowym zauważymy symbol FSC®, oznacza to, że powstało ono z drewna certyfikowanego, pochodzącego z lasów zarządzanych odpowiedzialnie. W takich lasach m. in. chroniona jest flora i fauna, a pozyskiwanie zasobów leśnych, nie przekracza poziomu, po którym ich odnowienie byłoby niemożliwe.

Po drugie – wybieraj opakowanie odpowiednie do potrzeb

W dzisiejszym świecie, jednym z większych wyzwań ekologicznych jest kwestia marnotrawstwa żywności. Aby temu zapobiec, warto robić przemyślane zakupy. Czasem lepiej będzie kupić kilka mniejszych opakowań, które stopniowo zużyjemy w miarę potrzeb, a kiedy indziej rozsądniej będzie kupić opakowanie zawierające większą ilość produktu. Na przykład do drugiego, szkolnego śniadania dziecka wygodniejszy będzie nieduży soczek ze słomką w kartonie. Z kolei np. do pracy można zabrać większy sok, który przechowamy w firmowej lodówce. W ten sposób wygodnie dostarczymy sobie jedną z codziennych porcji witamin i nic się nie zmarnuje. Szklanka soku pomarańczowego (ok. 200 ml), która może stanowić porcję warzyw i owoców, zapewnia aż 50-60% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

 

Po trzecie – właściwie segreguj

Wielowarstwowe opakowania kartonowe do płynnej żywności należy wrzucać do żółtych pojemników z tworzywami sztucznymi. Jeśli dodatkowo przed tym je zgnieciemy, zajmie mniej miejsca, dzięki czemu więcej opakowań zmieści się w pojemniku.

Warto zapamiętać te 3 proste zasady i wcielić je w życie. Ich stosowanie nie zajmuje dużo czasu, a zysk dla środowiska naturalnego, co w efekcie także dla naszego zdrowia będzie niebagatelne.

AUTOR ARTYKUŁU

Redakcja Food Forum

Redakcja Food Forum
Forum Media

Kontakt z autorem:

Subskrybuj bezpłatny newsletter Food Forum

Co otrzymasz po podaniu adresu e-mail?

  • dostęp do wszystkich treści na stronie food-forum.pl,
  • cotygodniową porcję porad i inspiracji żywieniowych,
  • dodatkowe korzyści od Partnerów Magazynu „Food Forum”.

Dziękujemy za docenienie!

Administratorem Twoich danych osobowych jest Forum Media Polska spółka z o.o., ul. Polska 13, 60-595 Poznań (dalej: My). Będziemy przetwarzać powyższe dane w celach marketingowych. Przysługuje Ci prawo do cofnięcia zgody na komunikację z naszej strony w każdym czasie. Możesz to łatwo uczynić, dzwoniąc na 61 66 55 800 lub poprzez przesłanie maila na adres: bok@forum-media.pl.

Zgadzam się na kontakt ze strony wydawnictwa Forum Media Polska sp. z o.o. drogą elektroniczną i telefoniczną w celach marketingowych, w szczególności w celu przedstawiania sprofilowanej oferty produktów i usług wydawnictwa lub jego partnerów.

TAGI ARTYKUŁU: #Informacja prasowa, #Odporność, #Soki, #Witaminy, #Zdrowe odżywianie

POBIERZ DARMOWE MATERIAŁY

Kształtowanie kobiecej sylwetki – czy dieta ma płeć?
Format: pdf - 472 KB
Pobierz plik
Interpretacja wyników badań laboratoryjnych w praktyce dietetyka
Format: pdf - 793 KB
Pobierz plik
Diagnostyka zespołu jelita przesiąkliwego.
Format: pdf - 252 KB
Pobierz plik


Piszą dla nas:
Partnerzy:
Forum Media Polska
ul. Polska 13
60-595 Poznań