Poznaj się na tłuszczach

Ile tłuszczu powinna zawierać codzienna dieta? Jak uwzględnić w niej źródła korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych? To pytania zazwyczaj zadawane przez osoby, które chcą zadbać o zdrowy styl życia. Eksperci przekonują, że na rodzaj i ilość spożywanego tłuszczu powinien zwrócić uwagę każdy z nas. Taki sam cel przyświeca kampanii edukacyjnej „Poznaj się na tłuszczach”, której patronują wiodące w naszym kraju instytucje wyznaczające normy żywienia, w tym Instytut Żywności i Żywienia.

Od tego, jak się odżywiamy zależy nasze zdrowie i kondycja. Panująca od kilku lat moda na zdrowy styl życia sprawia, że świadoma tej zależności jest coraz liczniejsza grupa Polaków. Chętniej też deklarujemy nasze przywiązanie do tego aspektu dbania o siebie. Jak wynika z badania opinii przeprowadzonego w ramach kampanii edukacyjnej „Poznaj się na tłuszczach” dla prawie ¼ osób odżywianie się to kluczowy element dbania o własne zdrowie, a ponad połowa Polaków przyznaje, że w codziennej diecie stara się przestrzegać zasad zdrowego żywienia. Co piąty respondent ma jednak obojętny stosunek do prawidłowego odżywiania się[1].   

Deklaracje vs nasza wiedza

Deklaracje Polaków o ich przywiązaniu do zdrowego odżywiania się to nadal jedno, a często czym innym jest rzeczywista wiedza w tym zakresie. Jak podkreślają eksperci niektóre błędne przekonania żywieniowe krążą wśród konsumentów od wielu lat i są powielane przez kolejne pokolenia. Wiele tego typu stereotypów, dotyczących właśnie spożywania tłuszczów, zależy od panujących trendów żywieniowych.

Ponad 50% Polaków wie, że nadmierne spożywanie nasyconych kwasów tłuszczowych zalicza się do istotnych czynników związanych z rozwojem chorób układu krążenia. Równocześnie aż 40% osób za najkorzystniejszy dla zdrowia tłuszcz uznaje olej kokosowy, który jest bogatym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych. Natomiast co 3 osoba, która do smarowania pieczywa stosuje masło, wybiera je ze względu na to, że jest ono źródłem tłuszczów zwierzęcych2. Tymczasem, nasycone kwasy tłuszczowe, mogą być syntetyzowane również w organizmie człowieka, dlatego też nie są niezbędnymi składnikami pożywienia ludzi dorosłych. Rekomendacje instytucji żywieniowych na całym świecie potwierdzają korzyść zmiany tłuszczów trans i nasyconych kwasów tłuszczowych pochodzenia zwierzęcego na tłuszcze nienasycone, szczególnie wielonienasycone kwasy tłuszczowe[2].

Istotna wiedza na temat tłuszczów trans

W ostatnim czasie Instytut Żywności i Żywienia oraz eksperci z Zakładu Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego WUM, w ramach kampanii edukacyjnej „Poznaj się na tłuszczach”, rozpoczęli także edukację społeczeństwa na temat zagrożeń dla zdrowia wynikających ze spożycia izomerów trans kwasów tłuszczowych -  tzw. tłuszczów trans (TFA).

Według badania opinii przeprowadzonego w ramach kampanii „Poznaj się na tłuszczach” ponad połowa Polaków (63%) wie że tłuszcze trans są niekorzystne dla zdrowia. Blisko 73% Polaków nie wie jednak jak rozpoznać ich zawartość w produktach spożywczych[3]. Zgodnie z obowiązującym prawem poziom TFA w produktach, nie może być znakowany na opakowaniach, ani ograniczany. Zdaniem ekspertów, oznaczanie żywności informacją o ilości izomerów trans lub ograniczenie zawartości przemysłowych TFA do 2% w połączeniu z odpowiednią edukacją, pozwoliłoby dodatkowo ograniczyć ich poziom w diecie Polaków.

Po więcej informacji zapraszamy na stronę internetową kampanii www.poznajsienatluszczach.pl

 

 


[1], [2] Badanie opinii „Poznaj się na tłuszczach”, zrealizowane w grudniu 2016 roku, przez  agencję SW Research metodą (CAWI) na grupie 800 losowo dobranych respondentów, powyżej 25 roku życia.

 

[3] Wyniki badania opinii zrealizowanego w ramach kampanii „Poznaj się na tłuszczach”, w czerwcu 2017 roku, przez  agencję SW Research metodą (CAWI) na grupie 1000 losowo dobranych respondentów, powyżej 25 roku życia.

https://poznajsienatluszczach.pl/

Subskrybuj bezpłatny newsletter Food Forum

Co otrzymasz po podaniu adresu e-mail?

  • dostęp do wszystkich treści na stronie food-forum.pl,
  • cotygodniową porcję porad i inspiracji żywieniowych,
  • dodatkowe korzyści od Partnerów Magazynu „Food Forum”.

Dziękujemy za docenienie!

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych więcej...przez firmę FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu, ul. Polska 13 w celach marketingowych, w szczególności na otrzymywanie informacji handlowych pochodzących od FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o. oraz jego kontrahentów drogą elektroniczną na adres e-mail podany w formularzu zgłoszeniowym.

TAGI ARTYKUŁU: #Informacja prasowa, #Instytutu Żywności i Żywienia, #Oleje roślinne, #Zdrowe odżywianie

POBIERZ DARMOWE MATERIAŁY

Kształtowanie kobiecej sylwetki – czy dieta ma płeć?
Format: pdf - 472 KB
Pobierz plik
Interpretacja wyników badań laboratoryjnych w praktyce dietetyka
Format: pdf - 793 KB
Pobierz plik
Diagnostyka zespołu jelita przesiąkliwego.
Format: pdf - 252 KB
Pobierz plik
Piszą dla nas:
Partnerzy:
Forum Media Polska
ul. Polska 13
60-595 Poznań