Zestawy do samodzielnego gotowania podbiją polski rynek

Zdrowe odżywianie 04.07.2017
Zestawy składników do samodzielnego gotowania (ang. meal-kit subscription services) podbiły już rynki Europy Zachodniej i Stanów Zjednoczonych. Według szacunków firmy analitycznej Cardlytics, w samym 2015 roku wartość tego segmentu rynku wzrosła o 311 proc. w porównaniu z rokiem poprzednim. Eksperci szacują, że trend ten będzie się utrzymywał i sprzedaż tego typu produktów osiągnie poziom 4 mld dolarów w perspektywie krótkoterminowej, a do roku 2026 - 36 mld dolarów rocznie. Czy takie usługi mają szansę podbić również polski rynek?

Zestawy składników do samodzielnego gotowania zyskują coraz większą popularność na całym świecie. W Stanach Zjednoczonych działa obecnie już ponad 150 firm oferujących tego typu usługę, a wartość zestawów sprzedanych w 2016 roku przez firmy działające w segmencie meal-kit subscription services szacuje się na kwotę od 1 mld do 1,5 mld dolarów. W czym tkwi ich fenomen? – Firmy działające w tym segmencie rynku dostarczają zestawy ze świeżymi, dokładnie odmierzonymi składnikami wraz z przepisem na konkretne danie. Dzięki temu użytkownicy usługi oszczędzają czas na planowanie domowego menu oraz zakupy. Kolejnym czynnikiem jest wygoda jaką daje dostępność produktów online oraz dostawa do wybranego miejsca, czyli np. domu czy pracy – tłumaczy Borys Baran, współzałożyciel firmy JustChopped, która jest pionierem tego typu usług na polskim rynku.

Światowi liderzy…

W USA niekwestionowanym liderem rynku jest firma Blue Apron. Ich dochód w 2014 roku wyniósł 77,8 mln dolarów, a w ciągu dwóch lat wzrósł dziesięciokrotnie, osiągając w 2016 roku kwotę 795 mln dolarów. Firma każdego miesiąca dostarcza swoim klientom ponad 8 mln zestawów. Największym konkurentem amerykańskiej firmy Blue Apron jest założone w Berlinie HelloFresh, które w grudniu uzyskało dofinansowanie w wysokości 88 mln dolarów w celu przygotowania spółki do wejścia na giełdę. Firma w poprzednim roku wysyłała ponad 7,2 mln posiłków miesięcznie do 9 krajów na 3 kontynentach. W 2016 roku z HelloFresh zostało przygotowanych ponad 100 mln posiłków na całym świecie. Godnymi uwagi konkurentami Blue Apron jest również Plated i Home Chef, czyli serwisy, które dostarczają klientom prawie 3 mln posiłków miesięcznie.

…a meal-kit subscription services w Polsce

Na polskim rynku takie usługi to nowość, a firmy dostarczające zestawy z gotowymi produktami można policzyć na palcach jednej ręki. Jednak polski rynek e-zakupów produktów i usług z branży spożywczej prężnie się rozwija, co dobrze wróży segmentowi meal-kit subscription services. Rynek e-grocery w Polsce wygląda bardzo obiecująco. Wartość zakupów spożywczych w sieci na koniec 2016 roku wyniosła 0,5 mld złotych. Zgodnie z przewidywaniami wartość ta ma się do 2018 roku podwoić, żeby w 2020 roku osiągnąć 2,5 mld złotych. Spora część tego rynku może przypaść właśnie usługom z sektora meal-kit subscription services, które coraz odważniej wkraczają na rodzimy rynek – informuje Borys Baran z JustChopped.

Firmy dostarczające zestawy składników do samodzielnego gotowania odnoszą spektakularne sukcesy na zagranicznych rynkach, czego najlepszym dowodem są ich przychody liczone w mld dolarów. Z kolei coraz większe zainteresowanie zakupami artykułów spożywczych przez internet może być szansą dla polskich przedsiębiorstw działających w tym sektorze. Grzechem byłoby więc z niej nie skorzystać.

O firmie

JustChopped to firma, która powstała z myślą o osobach lubiących gotować i odkrywać nowe smaki bez tracenia czasu na zakupy i szukanie inspiracji kulinarnych. W ofercie JustChopped znajdują się gotowe zestawy składników wraz z przepisem do samodzielnego przygotowania. Zamawiający danie otrzymuje oryginalny i sprawdzony przepis, unikalne, wyselekcjonowane składniki oraz odmierzone i zapakowane porcje. Zestawy JustChopped to rozwiązanie zarówno dla tych, którzy dopiero uczą się gotować, chcą podnosić swoje umiejętności, jak i wprawionych miłośników sztuki kulinarnej. Aktualnie firma w celu pozyskania środków na rozwój prowadzi akcję crowdfundingową na platformie Beesfund.com.

AUTOR ARTYKUŁU

Redakcja Food Forum

Redakcja Food Forum
Forum Media

Kontakt z autorem:

Subskrybuj bezpłatny newsletter Food Forum

Co otrzymasz po podaniu adresu e-mail?

  • dostęp do wszystkich treści na stronie food-forum.pl,
  • cotygodniową porcję porad i inspiracji żywieniowych,
  • dodatkowe korzyści od Partnerów Magazynu „Food Forum”.

Dziękujemy za docenienie!

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych więcej...przez firmę FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu, ul. Polska 13 w celach marketingowych, w szczególności na otrzymywanie informacji handlowych pochodzących od FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o. oraz jego kontrahentów drogą elektroniczną na adres e-mail podany w formularzu zgłoszeniowym.

TAGI ARTYKUŁU: #Informacja prasowa

POBIERZ DARMOWE MATERIAŁY

Kształtowanie kobiecej sylwetki – czy dieta ma płeć?
Format: pdf - 472 KB
Pobierz plik
Interpretacja wyników badań laboratoryjnych w praktyce dietetyka
Format: pdf - 793 KB
Pobierz plik
Diagnostyka zespołu jelita przesiąkliwego.
Format: pdf - 252 KB
Pobierz plik
Piszą dla nas:
Partnerzy:
Forum Media Polska
ul. Polska 13
60-595 Poznań