Dodany cukier w soku owocowym – TO MIT!

Cukier w soku owocowym pochodzi wyłącznie z owocu, z którego sok ten wyciśnięto!

KOMENTARZ: DR INŻ. JAROSŁAW MARKOWSKI, INSTYTUT OGRODNICTWA

Niewystarczająca wiedza konsumentów dotycząca cukrów zawartych w sokach owocowych przyczynia się do rozpowszechniania mitów na ten temat. Badania[1] wskazują, że 65% matek sądzi, że sok owocowy zawiera cukier dodany. 

Prawo na straży jakości

W Polsce kategoria soków i nektarów jest objęta bardzo restrykcyjnymi przepisami dotyczącymi sposobu produkcji. Soki i nektary należą też do jednych z najlepiej oznakowanych produktów na polskim rynku. Oznacza to, że informacje znajdujące się na ich opakowaniach przekazują konsumentom dane prawdziwe, w czytelny, zgodny z prawem sposób. Czytając etykiety należy pamiętać iż w świetle obowiązujących przepisów[2] zabronione jest dodawanie do soków owocowych cukru oraz innych substancji słodzących, a także konserwantów, sztucznych barwników i aromatów. Dlatego tych informacji nie ma na opakowaniach!

Nic poza naturą

Cukier w soku owocowym występuje naturalnie, tak jak minerały, witaminy i antyoksydanty – dlatego na opakowaniu soku owocowego, jest wymieniony w tabeli odżywczej, a nie na liście składników soku. Warto także podkreślić, że soki owocowe mają zbliżoną wartość kaloryczną co owoce, z których je wyciśnięto. Przykład może stanowić sok pomarańczowy, którego 100 ml odpowiada około 45 kcal, a 100 g pomarańczy to także ok. 45 kcal. Istotne jest również, że nie są to „puste” kalorie – na każdy gram cukru przypada około 20 mg witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Dlatego autorytety żywieniowe na świecie uznają sok za jedną z zalecanych dziennych pięciu porcji warzyw i owoców. Obecność soków owocowych w diecie może m.in. pomóc uzupełnić witaminy, np.: szklanka (200 ml) soku pomarańczowego, zapewnia w ok. 50-60% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, której organizm nie potrafi gromadzić.

Ważne jest, aby konsumenci nie obawiali się naturalnych składników owoców i soków owocowych, ale sięgali po nie świadomie i tym samym urozmaicali codzienne menu. Regulacje prawne są gwarancją, że konsument sięgając po sok owocowy, wybiera naturalny produkt, którego smak i barwa zawsze pochodzi z owoców, z których sok ten został wyciśnięty i ma pewność, że produkt ten nie zawiera cukru dodanego i konserwantów.


[1] INQ Raport z badania ilościowego 5 porcji warzyw i owoców, 2017, s.10

[2] Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2012/12/WE z dnia 19 kwietnia 2012 odnosząca się do soków owocowych i warzywnych oraz Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 lutego 2013 r. – Dz.U. 2013 poz. 327

AUTOR ARTYKUŁU

Redakcja Food Forum

Redakcja Food Forum
Forum Media

Kontakt z autorem:

Subskrybuj bezpłatny newsletter Food Forum

Co otrzymasz po podaniu adresu e-mail?

  • dostęp do wszystkich treści na stronie food-forum.pl,
  • cotygodniową porcję porad i inspiracji żywieniowych,
  • dodatkowe korzyści od Partnerów Magazynu „Food Forum”.

Dziękujemy za docenienie!

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych więcej...przez firmę FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu, ul. Polska 13 w celach marketingowych, w szczególności na otrzymywanie informacji handlowych pochodzących od FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o. oraz jego kontrahentów drogą elektroniczną na adres e-mail podany w formularzu zgłoszeniowym.

TAGI ARTYKUŁU: #Informacja prasowa, #Instytutu Żywności i Żywienia, #Soki

POBIERZ DARMOWE MATERIAŁY

Kształtowanie kobiecej sylwetki – czy dieta ma płeć?
Format: pdf - 472 KB
Pobierz plik
Interpretacja wyników badań laboratoryjnych w praktyce dietetyka
Format: pdf - 793 KB
Pobierz plik
Diagnostyka zespołu jelita przesiąkliwego.
Format: pdf - 252 KB
Pobierz plik
Piszą dla nas:
Partnerzy:
Forum Media Polska
ul. Polska 13
60-595 Poznań