W kwietniu do księgarń trafi książka „Co jeść by pozbyć się objawów Hashimoto”

Zdrowe odżywianie 22.03.2019
Chorujący na Hashimoto wreszcie doczekali się fachowego kompendium wiedzy dotyczącego odżywiania w chorobie.

Dr Izabella Wentz jest międzynarodowym autorytetem w zakresie zmagań z chorobą Hashimoto i pionierką we wprowadzaniu zmian trybu życia u osób cierpiących na autoimmunologiczne zapalenie tarczycy.

Gdy kilka lat temu zdiagnozowano u niej tę chorobę, postanowiła przekonać się, jak odżywianie, środowisko, a nawet kosmetyki oddziałują na stan zdrowia. Spędziła trzy lata na studiowaniu dostępnych źródeł, najnowszych doniesień naukowych i rekomendacji na temat postępowania w chorobie Hashimoto, a rozpowszechnienie zdobytej wiedzy stało się jej misją.

„Pomaganie chorym na zapalenie tarczycy typu Hashimoto stało się nie tylko moją pasją, ale też zajęciem na pełen etat i życiowym powołaniem. Nie znam odpowiedzi na wszystkie pytania dotyczące radzenia sobie z chorobą Hashimoto, jednak tak bardzo poprawiłam własną sytuację zdrowotną, że stałam się przewodniczką innych zmagających się z tą dolegliwością – pomogłam im zyskać lepsze zdrowie, złagodzić objawy zapalenia tarczycy, a w niektórych przypadkach nawet wyeliminować autoagresywne ataki na organizm i odstawić leki.”

Koniec z dylematami żywieniowymi

W swojej najnowszej książce „Co jeść by pozbyć się objawów Hashimoto” skupia się na najważniejszej z metod radzenia sobie z chorobą – diecie. Obszernie wyjaśnia wpływ właściwego odżywiania na samopoczucie i ustępowanie objawów. Radzi jak dobrać strategię odżywiania odpowiednią dla siebie, jak powinna wyglądać dieta w okresie remisji i co koniecznie wprowadzić, a co wykluczyć z codziennych posiłków.

Autorka nie ogranicza się jedynie do teorii i serwuje też mnóstwo przepisów na rewelacyjne, zakorzenione w polskiej kulturze dania.

Ta książka sprawia, że życie z chorobą stanie się dużo prostsze.

Polecana przez specjalistów

"Co jeść, by pozbyć się objawów hashimoto”  jest kolejną książką Izabelli Wentz, cenionego eksperta i autorytetu w dziedzinie eliminowania objawów choroby Hashimoto. Autorka, chorująca od wielu lat na hashimoto, swoją karierę zawodową poświęciła poszukiwaniu skutecznej drogi do remisji. Jej poradnik zawiera wiele wskazówek, przepisów i planów żywieniowych, które wspomogą pacjentów w radzeniu sobie z objawami. Polecam!

Justyna Salamonowicz-Gustaw, prezes Polskiego Stowarzyszenia Hashimoto, założycielka firmy "Kod Równowagi"

Książkę można kupić pod tym linkiem  http://bit.ly/Hashimoto_CoJesc-IzabellaWentz

 

Przepis:

Grillowana ryba w papilotach z salsą ananasową i fasolką szparagową

Filety z ryby są tu zanurzone w salsie ze świeżego ananasa, pomidorów i soku z limonki, tworzącej intensywną mieszankę słodkich i cierpkich smaków. To danie jest nie tylko superłatwe do przygotowania, ale także zdrowe, bo jest źródłem kwasów omega-3, korzystnie wpływających na serce, antyoksydantów wspomagających układ odpornościowy oraz mnóstwa witamin i błonnika poprawiającego trawienie. Jeśli zależy ci na obniżeniu zawartości jodu, użyj słodkowodnej ryby o białym mięsie.

Przygotowanie wstępne:

15 minut

Dalsza obróbka: 20 minut

Porcje: 4

4 filety (po 170 g) z dorsza (lub innej białej ryby o zwartym mięsie)

1 szklanka ananasa pokrojonego w kostkę

1 duży pomidor pokrojony w kostkę

1 mała szalotka, posiekana

4 łyżki soku z limonki

sól morska lub różowa sól himalajska do smaku

czarny pieprz do smaku (jeśli tolerujesz)

2 łyżki posiekanej świeżej kolendry

450 g zielonej fasolki szparagowej, z obciętymi końcówkami, pokrojonej w pięciocentymetrowe kawałki

 

1. Rozgrzej grill (elektryczny lub gazowy) do 200–220°C.

2. Każdy filet połóż na osobnym arkuszu folii aluminiowej (przygotujesz z nich papiloty, czyli paczuszki, dla poszczególnych filetów).

3. W dużej misce zmieszaj kawałki ananasa, pomidora, szalotkę, sok z limonki, sól, pieprz i kolendrę i nałóż tak powstałą salsę na każdy filet.

4. Przykryj rybę drugim arkuszem folii i zaciśnij brzegi.

5. Połóż paczuszki na grillu na 15–20 minut, aż ryba będzie się łatwo rozpadać pod dotknięciem widelca. (Możesz też piec filety w papilotach w piekarniku nagrzanym do 205°C przez 15–20 minut).

6. W czasie, gdy ryba się piecze, ugotuj fasolkę na parze – wystarczy 8–10 minut, żeby była miękka i miała żywy zielony kolor.

7. Zdejmij rybę w papilotach z grilla. Ostrożnie (uważaj na gorącą parę!) otwórz paczuszki i przełóż rybę na talerze. Podawaj ciepłą, z fasolką szparagową.

Książkę można kupić pod tym linkiem  http://bit.ly/Hashimoto_CoJesc-IzabellaWentz

AUTOR ARTYKUŁU

Redakcja Food Forum

Redakcja Food Forum
Forum Media

Kontakt z autorem:

Subskrybuj bezpłatny newsletter Food Forum

Co otrzymasz po podaniu adresu e-mail?

  • dostęp do wszystkich treści na stronie food-forum.pl,
  • cotygodniową porcję porad i inspiracji żywieniowych,
  • dodatkowe korzyści od Partnerów Magazynu „Food Forum”.

Dziękujemy za docenienie!

Administratorem Twoich danych osobowych jest Forum Media Polska spółka z o.o., ul. Polska 13, 60-595 Poznań (dalej: My). Będziemy przetwarzać powyższe dane w celach marketingowych. Przysługuje Ci prawo do cofnięcia zgody na komunikację z naszej strony w każdym czasie. Możesz to łatwo uczynić, dzwoniąc na 61 66 55 800 lub poprzez przesłanie maila na adres: bok@forum-media.pl.

Zgadzam się na kontakt ze strony wydawnictwa Forum Media Polska sp. z o.o. drogą elektroniczną i telefoniczną w celach marketingowych, w szczególności w celu przedstawiania sprofilowanej oferty produktów i usług wydawnictwa lub jego partnerów.

TAGI ARTYKUŁU: #Choroby, #Dietetyka, #Informacja prasowa, #Książki, #Profilaktyka zdrowotna, #Przepisy, #Zdrowe odżywianie

POBIERZ DARMOWE MATERIAŁY

Kształtowanie kobiecej sylwetki – czy dieta ma płeć?
Format: pdf - 472 KB
Pobierz plik
Interpretacja wyników badań laboratoryjnych w praktyce dietetyka
Format: pdf - 793 KB
Pobierz plik
Diagnostyka zespołu jelita przesiąkliwego.
Format: pdf - 252 KB
Pobierz plik


Piszą dla nas:
Partnerzy:
Forum Media Polska
ul. Polska 13
60-595 Poznań