Wegańskie curry z zielonych warzyw z ryżem białym marki Britta

Zdrowe odżywianie 01.03.2019
Wegańskie curry z zielonych warzyw z ryżem białym marki Britta to idealna propozycja smacznego, pożywnego obiadu, który pozwoli urozmaicić dietę i dostarczy cennych składników odżywczych.

 

 

Składniki (4 porcje):

  • 2 woreczki ryżu białego marki Britta
  •  1 brokuł
  • 20 dag groszku cukrowego
  • 3 kłącza selera naciowego
  • pęczek szczypioru z cebulką
  • 2 główki kapusty rzymskiej (małe)
  • 1/3 zielonej części pora
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki drobno pokrojonego imbiru
  • 5 średnich główek czosnku
  • 1 mleczko kokosowe 400 ml
  • zielona pasta curry
  • 5 kulek szpinaku mrożonego
  • 1 limonka
  • 4 łyżki oleju
  • sos sojowy
  • 1 łyżka curry
  • sól, pieprz

 

Wykonanie:

1.Warzywa myjemy. Brokuł kroimy na średnie kawałki, kapustę rzymską przekrawamy na pół. Szczypior obieramy. Czosnek oraz imbir drobno kroimy.

2.W dużym garnku gotujemy 3 litry wody, dodajemy 1 łyżeczkę soli, wrzucamy pokrojony brokuł na 3–4 minuty, wyciągamy przy pomocy łyżki cedzakowej. Następnie groszek, por oraz kapustę rzymską blanszujemy przez około 3 minuty i wyciągamy łyżką cedzakową.

3.Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek i imbir, całość szklimy 1–2 minuty często mieszając. Dodajemy brokuł, lekko go zarumieniamy często mieszając. Następnie dodajemy połówki kapusty rzymskiej cięciem ku dołowi. Smażymy na złoty kolor. Dodajemy część groszku oraz szczypior. Smażymy chwilę mieszając.

4.Warzywa na patelni doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym i curry. Następnie przekładamy je do dużej miski dodając świeży seler naciowy oraz zblendowane strączki groszku. Całość skrapiamy limonką.

5.W międzyczasie gotujemy ryż według zaleceń producenta.

6.Mleczko kokosowe przelewamy do blendera, dodajemy rozmrożony szpinak i blendujemy, aby uzyskać ładny zielony kolor.

7.Mleczko przelewamy na opróżnioną patelnię, zagotowujemy, dodajemy pastę curry, ilość według własnych upodobań smakowych – uwaga, zwykle jest ostra! Powstały sos ewentualnie doprawiamy dodatkowo do smaku.

8.Ryż i sos wykładamy na misę z warzywami. Ozdabiamy według upodobań.

Aby zapoznać się z pełnym asortymentem niezwykle smakowitychi wszechstronnych produktów marki Britta zapraszamy na stronę: www.britta.pl oraz na fanpage: www.facebook.com/HalinaiBrittaNaTropieDobregoSmaku

AUTOR ARTYKUŁU

Redakcja Food Forum

Redakcja Food Forum
Forum Media

Kontakt z autorem:

Subskrybuj bezpłatny newsletter Food Forum

Co otrzymasz po podaniu adresu e-mail?

  • dostęp do wszystkich treści na stronie food-forum.pl,
  • cotygodniową porcję porad i inspiracji żywieniowych,
  • dodatkowe korzyści od Partnerów Magazynu „Food Forum”.

Dziękujemy za docenienie!

Administratorem Twoich danych osobowych jest Forum Media Polska spółka z o.o., ul. Polska 13, 60-595 Poznań (dalej: My). Będziemy przetwarzać powyższe dane w celach marketingowych. Przysługuje Ci prawo do cofnięcia zgody na komunikację z naszej strony w każdym czasie. Możesz to łatwo uczynić, dzwoniąc na 61 66 55 800 lub poprzez przesłanie maila na adres: bok@forum-media.pl.

Zgadzam się na kontakt ze strony wydawnictwa Forum Media Polska sp. z o.o. drogą elektroniczną i telefoniczną w celach marketingowych, w szczególności w celu przedstawiania sprofilowanej oferty produktów i usług wydawnictwa lub jego partnerów.

TAGI ARTYKUŁU: #Przepisy, #Zdrowe odżywianie

POBIERZ DARMOWE MATERIAŁY

Kształtowanie kobiecej sylwetki – czy dieta ma płeć?
Format: pdf - 472 KB
Pobierz plik
Interpretacja wyników badań laboratoryjnych w praktyce dietetyka
Format: pdf - 793 KB
Pobierz plik
Diagnostyka zespołu jelita przesiąkliwego.
Format: pdf - 252 KB
Pobierz plik


Piszą dla nas:
Partnerzy:
Forum Media Polska
ul. Polska 13
60-595 Poznań