Naleśniki na wodzie z serkiem wiejskim, łososiem na parze, szpinakiem i pomidorem

Zdrowe odżywianie 14.02.2019
Brakuje ci pomysłu na zdrowy, lekki, a zarazem pożywny obiad? Naleśniki na wodzie z ciekawym farszem będą świetnym rozwiązaniem na szybki, smaczny i zdrowy posiłek.

Składniki na naleśniki (8 naleśników o średnicy 28 cm):

•          2 szklanki wody Mama i ja

•          1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej

•          1 szklanka mąki orkiszowej

•          1 jajko lub 2 łyżki siemienia lnianego w ziarnach

•          2–3 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku

•          1/2–1 łyżka kurkumy

•          2 łyżki oleju

•          1/3 łyżeczki soli

•          1/3 łyżeczki pieprzu

 

Składniki na nadzienie:

•          500 g liści świeżego lub mrożonego szpinaku

•          ok. 300 g łososia surowego

•          2 serki wiejskie (zwykłe lub bez laktozy)

•          2 średnie pomidory lub pomidory pokrojone w puszce

•          1 łyżka masła klarowanego lub oleju

•          1 średnia czerwona cebula

•          2–3 duże ząbki czosnku

•          kiełki (opcjonalnie)

•          sól, pieprz do smaku

 

Wykonanie:

1.   Ciasto na naleśniki - zaczynamy od połączenia wody z jajkiem (lub siemieniem) i olejem. Następnie dodajemy mąkę i pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy trzepaczką lub mikserem i odstawiamy na 15 minut.

2.   Nadzienie - cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym tłuszczem.

3.   Do zeszklonej cebuli i czosnku dodajemy szpinak. Jeśli używamy świeżego, to wraz z nim dolewamy łyżkę wody. Przykrywamy patelnię i na małym ogniu podduszamy zawartość przez ok. 5 minut.

4.   Dodajemy pokrojone pomidory oraz serki wiejskie. Całość dusimy bez przykrycia, na małym ogniu, często mieszając, aż do osiągnięcia pożądanej gęstości.

5.   Łososia gotujemy na parze. Tak przygotowanego rozdrabniamy i dodajemy do zredukowanego sosu. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.

6.   Naleśniki – wlewamy porcje ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron do delikatnego zarumienienia.

7.   Na gotowe naleśniki wykładamy porcję farszu i zwijamy. Możemy je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

 

Woda źródlana Mama i ja

Cena:

1,5 L – cena: 2zł    

0,5 L – cena: 1,50zł

0,33 L – cena: ok. 1,2 zł

 

AUTOR ARTYKUŁU

Redakcja Food Forum

Redakcja Food Forum
Forum Media

Kontakt z autorem:

Subskrybuj bezpłatny newsletter Food Forum

Co otrzymasz po podaniu adresu e-mail?

  • dostęp do wszystkich treści na stronie food-forum.pl,
  • cotygodniową porcję porad i inspiracji żywieniowych,
  • dodatkowe korzyści od Partnerów Magazynu „Food Forum”.

Dziękujemy za docenienie!

Administratorem Twoich danych osobowych jest Forum Media Polska spółka z o.o., ul. Polska 13, 60-595 Poznań (dalej: My). Będziemy przetwarzać powyższe dane w celach marketingowych. Przysługuje Ci prawo do cofnięcia zgody na komunikację z naszej strony w każdym czasie. Możesz to łatwo uczynić, dzwoniąc na 61 66 55 800 lub poprzez przesłanie maila na adres: bok@forum-media.pl.

Zgadzam się na kontakt ze strony wydawnictwa Forum Media Polska sp. z o.o. drogą elektroniczną i telefoniczną w celach marketingowych, w szczególności w celu przedstawiania sprofilowanej oferty produktów i usług wydawnictwa lub jego partnerów.

TAGI ARTYKUŁU: #Przepisy, #Zdrowe odżywianie

POBIERZ DARMOWE MATERIAŁY

Kształtowanie kobiecej sylwetki – czy dieta ma płeć?
Format: pdf - 472 KB
Pobierz plik
Interpretacja wyników badań laboratoryjnych w praktyce dietetyka
Format: pdf - 793 KB
Pobierz plik
Diagnostyka zespołu jelita przesiąkliwego.
Format: pdf - 252 KB
Pobierz plik


Piszą dla nas:
Partnerzy:
Forum Media Polska
ul. Polska 13
60-595 Poznań