Detoks z Sokami Świata Oleofarm

Zdrowe odżywianie 18.01.2019
Oczyszczenie organizmu z toksyn, wspomaganie układu trawienia, zastrzyk energii, poprawa samopoczucia, promienna cera i lśniące włosy. Zalety detoksu sokowego można wyliczać w nieskończoność. Jak się do niego przygotować, kiedy stosować i na co zwrócić szczególną uwagę? Podpowiadamy.

Trzy- lub pięciodniowy detoks sokami to jeden z najpopularniejszych sposobów na oczyszczenie organizmu z toksyn. Dietę sokową najlepiej zastosować pod koniec okresu jesienno-zimowego, tak aby odciążyć organizm na wiosnę oraz latem, gdy sady i ogrody uginają się od bogactwa świeżych i soczystych owoców oraz warzyw.

Decydując się na detoks w pierwszym ze wspomnianych okresów, bazę soków mogą stanowić owoce egzotyczne albo kiszona kapusta. Można też sięgnąć po gotowe, naturalne 100-procentowe soki owocowe i warzywne z linii Soki Świata od Oleofarm - wyciskane, a nie odtwarzane z koncentratu. Zamknięte w butelce z ciemnego szkła, zachowują cenne właściwości odżywcze i stanowią wartościowy składnik zdrowej diety.

Jak się przygotować ?

Nagła zamiana dotychczasowego sposobu odżywiania na dietę sokową może skutkować napadami głodu, a co za tym idzie drażliwością, złym samopoczuciem oraz osłabieniem i zmęczeniem organizmu. W związku z tym do detoksu trzeba się przygotować - i to z kilkutygodniowym wyprzedzeniem. Pierwszym krokiem do rozpoczęcia kuracji oczyszczającej jest stopniowe zmniejszanie kaloryczności spożywanych posiłków - eliminacja niezdrowych tłuszczów na rzecz warzyw i owoców w różnej postaci. Po takim, zwykle dwutygodniowym wstępie, organizm powinien być gotowy na przejście na dietę sokową.

Jakie soki wybrać?

W bogatej ofercie Soków Świata Oleofarm znajdują się produkty, które z pewnością wspomogą planowaną kurację oczyszczającą. Na kilka z nich warto zwrócić szczególną uwagę.

  • żuraVital, czyli 100-procentowy sok z żurawiny. Owoce żurawiny to prawdziwe bomby witaminowe. Przyspieszają odtruwanie i oczyszczanie organizmu z toksyn, dostarczają duże ilości błonnika pokarmowego, mają działanie moczopędne - pomagają pozbyć się nadmiaru wody w organizmie, chronią przed wrzodami żołądka, usuwając z organizmu bakterie Helicobacter pytori, które są za nie odpowiedzialne.
  • aroniaVital, czyli 100-procentowy sok z aronii lub 100-procentowy ekologiczny sok z aronii. Owoc ten, podobnie jak żurawina, wykazuje właściwości oczyszczające i odtruwające. Warto tutaj wspomnieć, iż podczas stosowania diety sokowej organizm może tracić odporność. Picie soku z aronii pomaga tę odporność ponownie nabrać.
  • gojiVital, 100-procentowy sok z owoców goji. Jagody goji przede wszystkim posiadają silne właściwości antyoksydacyjne. Wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn oraz regulują procesy metaboliczne. Likwidują zmęczenie, poprawiają koncentrację i nastrój.
  • betaVital, czyli 100-procentowy sok z buraka z dodatkiem witaminy C. Działanie detoksykacyjne buraki zawdzięczają zawartości wielu witamin oraz składników odżywczych i mineralnych, między innymi, witamin z grupy B, witamin A i C. Warzywa te są doskonałym źródłem sodu, potasu, magnezu i żelaza. Regulują pracę wątroby oraz woreczka żółciowego. Wspomagają usuwanie szkodliwych złogów w jelitach. Sok z buraka wspomaga krążenie krwi, zapobiegając powstawianiu zakrzepów, oraz pomaga obniżyć ciśnienie.

Soki Świata Oleofarm można rozcieńczać z wodą lub dodawać do innych oczyszczających napojów i koktajli.

Jak stosować dietę sokową?

Przez cały okres trwania kuracji oczyszczającej wszystkie spożywane posiłki należy zastąpić sokami owocowymi i warzywnymi bez dodatku cukru.

Dzień należy rozpocząć od wypicia wody z cytryną. Idealne na pierwsze i drugie śniadanie będą soki owocowe, ponieważ zawierają naturalne cukry, które dodadzą energii na cały dzień. Na obiad i przez pozostałą część dnia dobrze spożywać soki warzywne, można je podgrzać, z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw. Wieczorem warto zaopatrzyć się w kubek herbaty ziołowej lub szklankę wody.

W diecie oczyszczającej, obok wspomnianych wyżej soków, dobrze mieć pod ręką również sok z pomidorów, marchwi i selera, na przykład z dodatkiem jabłka. Można sięgnąć także po sok z pomarańczy oraz grejpfrutów. Aby nie osłabiać właściwości oczyszczających owoców i warzyw, podczas diety sokowej należy zrezygnować z picia kawy, ciemnej herbaty oraz alkoholu. Po zakończeniu kuracji sokowej zaleca się włączenie owoców i warzyw do codziennej diety.

 

AUTOR ARTYKUŁU

Redakcja Food Forum

Redakcja Food Forum
Forum Media

Kontakt z autorem:

Subskrybuj bezpłatny newsletter Food Forum

Co otrzymasz po podaniu adresu e-mail?

  • dostęp do wszystkich treści na stronie food-forum.pl,
  • cotygodniową porcję porad i inspiracji żywieniowych,
  • dodatkowe korzyści od Partnerów Magazynu „Food Forum”.

Dziękujemy za docenienie!

Administratorem Twoich danych osobowych jest Forum Media Polska spółka z o.o., ul. Polska 13, 60-595 Poznań (dalej: My). Będziemy przetwarzać powyższe dane w celach marketingowych. Przysługuje Ci prawo do cofnięcia zgody na komunikację z naszej strony w każdym czasie. Możesz to łatwo uczynić, dzwoniąc na 61 66 55 800 lub poprzez przesłanie maila na adres: bok@forum-media.pl.

Zgadzam się na kontakt ze strony wydawnictwa Forum Media Polska sp. z o.o. drogą elektroniczną i telefoniczną w celach marketingowych, w szczególności w celu przedstawiania sprofilowanej oferty produktów i usług wydawnictwa lub jego partnerów.

TAGI ARTYKUŁU: #Przepisy, #Soki, #Zdrowe odżywianie

POBIERZ DARMOWE MATERIAŁY

Kształtowanie kobiecej sylwetki – czy dieta ma płeć?
Format: pdf - 472 KB
Pobierz plik
Interpretacja wyników badań laboratoryjnych w praktyce dietetyka
Format: pdf - 793 KB
Pobierz plik
Diagnostyka zespołu jelita przesiąkliwego.
Format: pdf - 252 KB
Pobierz plik


Piszą dla nas:
Partnerzy:
Forum Media Polska
ul. Polska 13
60-595 Poznań