Siła naturalnych składników w walce z przeziębieniem

Jesienne przesilenie to dla organizmu trudny czas. Nagły spadek temperatury, zwiększona wilgotność powietrza w połączeniu z ogólnym osłabieniem sprzyjają rozwojowi infekcji. W tym okresie w sposób szczególny warto zadbać o swój układ odpornościowy. Długi sen, ruch oraz bogata w witaminę C dieta, pomogą uchronić się przed chorobą.

Aby skutecznie zapobiegać nawracającym przeziębieniom już z pojawieniem się pierwszych, chłodnych dni należy pomyśleć o wzmocnieniu organizmu. Odpowiednia dawka snu oraz regularna aktywność fizyczna poprawią kondycję i zregenerują ciało. Ważna jest również dieta, w której nie może zabraknąć produktów zawierających witaminy z grupy B, A i C, przypraw o właściwościach rozgrzewających i antybakteryjnych oraz kwasów Omega-3.

Cennym źródłem witamin są przede wszystkim owoce. W okresie jesienno-zimowym, gdy trudno znaleźć te soczyste i smaczne, można sięgać po naturalne soki - pozbawione konserwantów i sztucznych barwników. Spożywane samodzielnie, w zalecanej przez producenta dawce, rozcieńczane z wodą lub jako dodatek do innych napojów, wzbogacą codzienną dietę i wesprą organizm w walce z bakteriami.

Owoce na przeziębienie - które wybrać?

Słodkie maliny, pigwa, rokitnik czy aromatyczna dzika róża to owoce szczególnie bogate w witaminy i flawonoidy, które wzmacniają i chronią układ odpornościowy. Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym, przeciwzapalnym i przeciwbólowym są od wieków wykorzystywane jako naturalne sposoby na walkę z przeziębieniem.

Smak maliny właściwej zna niemal każdy. Ten popularny owoc o czerwonopurpurowej barwie cechuje bardzo duża zawartość witaminy C oraz olejków eterycznych o działaniu napotnym. Dobrym towarzystwem dla maliny jest lipa. Obecne w roślinie związki śluzowe pomagają złagodzić kaszel i katar.

Dobroczynny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego ma również dzika róża. Owoce tego krzewu to bogate źródło witaminy C, której zawartość jest nawet kilkadziesiąt razy wyższa w niż w cytrusach. Dodatkowo obecne w nich flawonoidy i garbniki o właściwościach przeciwzapalnych złagodzą dokuczliwy ból gardła.

Pigwa, określana mianem polskiej cytryny, to roślina często spotykana w sadach i przydomowych ogródkach. Owoce pigwy bogate są w witaminy B i C oraz związki mineralne, które podnoszą odporność. Zawarte w nich pektyny - naturalny błonnik oraz olejki lotne - odpowiadają za usuwanie toksyn oraz ochronę organizmu przed infekcjami.

Prawdziwą skarbnicą substancji bioaktywnych są także owoce rokitnika. Kwasy tłuszczowe, mikroelementy, flawonoidy oraz antyoksydanty sprawiają, że roślina ta ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Dodatkowo dzięki dużej zawartości witaminy C pomaga w walce z przeziębieniem i wzmacnia układ odpornościowy.

Każdy z soków można łączyć ze świeżymi cytrusami oraz rozgrzewającymi dodatkami, tworząc wzmacniające i chroniące organizm przed infekcjami koktajle.

Przepis na jeden z nich:

Składniki:

  • 1 jabłko
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 100 ml wody źródlanej
  • 50 ml soku z malin z lipą - malinaVital Oleofarm

Obrane i pokrojone na drobniejsze kawałki jabłko oraz imbir należy zmiksować z pozostałymi składnikami. Koktajl można dosłodzić łyżeczką miodu.

W owocowym gaju - Soki Świata

100-procentowe soki z malin (malinaVital), dzikiej róży (rosaVital), pigwy (quinceVital) czy rokitnika (rokiVital) dostępne są w bogatej ofercie firmy Oleofarm.

Soki Świata mają naturalny zapach i smak owoców, wyciskanych, a nie odtwarzanych z koncentratu. Zamknięte w butelce z ciemnego szkła, zachowują cenne właściwości odżywcze i stanowią wartościowy składnik zdrowej diety.
Dostępne są w szklanych butelkach o pojemności 490 i 980 ml.Więcej informacji na stronie sokiswiata.pl

AUTOR ARTYKUŁU

Redakcja Food Forum

Redakcja Food Forum
Forum Media

Kontakt z autorem:

Subskrybuj bezpłatny newsletter Food Forum

Co otrzymasz po podaniu adresu e-mail?

  • dostęp do wszystkich treści na stronie food-forum.pl,
  • cotygodniową porcję porad i inspiracji żywieniowych,
  • dodatkowe korzyści od Partnerów Magazynu „Food Forum”.

Dziękujemy za docenienie!

Administratorem Twoich danych osobowych jest Forum Media Polska spółka z o.o., ul. Polska 13, 60-595 Poznań (dalej: My). Będziemy przetwarzać powyższe dane w celach marketingowych. Przysługuje Ci prawo do cofnięcia zgody na komunikację z naszej strony w każdym czasie. Możesz to łatwo uczynić, dzwoniąc na 61 66 55 800 lub poprzez przesłanie maila na adres: bok@forum-media.pl.

Zgadzam się na kontakt ze strony wydawnictwa Forum Media Polska sp. z o.o. drogą elektroniczną i telefoniczną w celach marketingowych, w szczególności w celu przedstawiania sprofilowanej oferty produktów i usług wydawnictwa lub jego partnerów.

TAGI ARTYKUŁU: #Herbaty, #Profilaktyka zdrowotna, #Soki, #Witaminy

POBIERZ DARMOWE MATERIAŁY

Kształtowanie kobiecej sylwetki – czy dieta ma płeć?
Format: pdf - 472 KB
Pobierz plik
Interpretacja wyników badań laboratoryjnych w praktyce dietetyka
Format: pdf - 793 KB
Pobierz plik
Diagnostyka zespołu jelita przesiąkliwego.
Format: pdf - 252 KB
Pobierz plik


Piszą dla nas:
Partnerzy:
Forum Media Polska
ul. Polska 13
60-595 Poznań